#002: afscheid
26/05/2017
Check

Huis verkocht. Vaccinaties gehad. Adressen gewijzigd. Abonnementen opgezegd. Voorbereidingen getroffen. Veel (te dure) musthaves aangeschaft. Afscheidsfeest in aantocht. Nog één keer een kappersbezoek en naar de tandarts. Spullen inpakken en naar de opslag. Drie keer onze backpack in- en uitpakken en uiteindelijk alsnog teveel meenemen. Telkens afvragen of deze keer de laatste keer is dat we in die winkel komen, bij die mensen zijn of dat eten hebben gegeten in Nederland. Er superveel zin in hebben. Alles opeens doodeng vinden. Wegdromen op elk willekeurig moment. Onszelf al met een goedkoop biertje zien zitten op het Aziatische strand. In gedachten rondlopen in Boston. De perfecte foto schieten bij de Grand Canyon, want dat is zó origineel. Verwachten en relativeren.

Want over tweeënhalve week is het al zover, dan gaan we het grote avontuur tegemoet. Jazeker. We gaan op wereldreis. We ruilen ons huis in Twente in voor een backpack en tig verschillende adressen over de hele wereld. Wat een uitdaging en wat hebben we er zin in!

We zullen onszelf ook flink tegenkomen.

Opgeven

Maar dan anders… We geven alles op om onze droom achterna te gaan. Van die droom maakten wij ons doel. We besloten huis en haard achter te laten en gaan met niets meer dan een backpack de wereld een beetje beter leren kennen. We zullen onszelf en elkaar beter leren kennen. We zullen onszelf ook flink tegenkomen. Maar op dat soort momenten weten we precies wat we aan elkaar hebben. En aan onszelf. En dat is interessant.

De meest gestelde vraag die we hebben gehad: “Weet je zeker dat jullie alles willen opgeven? Jullie hebben het zo goed voor elkaar.” Die vraag hebben we onszelf ook gesteld. En het antwoord is simpel: “Ja, we weten het zeker.” en “Ja, we hebben het goed voor elkaar.” Maar dat betekent niet dat we ons ervan willen weerhouden het avontuur van ons leven aan te gaan. We leven nu, nu kan het (nog). Deels is het geluk, dat we dit kunnen doen. We mogen onze handen dichtknijpen.

“Jullie hebben het zo goed voor elkaar.”

Maar geluk dwingen we ook af, want waarom ook niet? Waarom zouden we het niet doen? Waarom niet onze droom najagen. Het plan lag al ergens, al tijden. Eigenlijk al sinds het begin van onze relatie. Onder het stof op een (te) hoge boekenplank, op zolder, in de fundering van ons huis, diep in ons achterhoofd of hoe je het ook wil omschrijven, het was er. Dus waarom het plan niet bewerken naar een doel. Dat werd de hoofdvraag en al snel vonden we het antwoord. We gaan!

Aanpassen

Een ideaalbeeld. Onbepaalde tijd – minimaal een jaar – op ‘vakantie’. Laat ik mezelf en jou maar onmiddellijk uit die droom halen: op reis gaan is geen vakantie. Op reis gaan is – klinkt tegenstrijdig – hard werken, onderzoeken en uitzoeken, constant op de kleintjes letten en te allen tijde aanpassen. Aanpassen aan de omgeving, de ongemakken, de tegenvallers. Keuzes maken en in het diepe springen. Het zal niet altijd gezellig, leuk, ontspannen en genieten zijn. Maar ons avontuur zal 100% de moeite waard zijn. Ondanks dat we de reis zullen onderschatten, we zullen er niet slechter van worden. Integendeel. Aanpassen moet je in je eigen omgeving ook. Thuis, op het werk, op vakantie, bij vrienden en familie. Overal. Thuis is alles alleen iets veiliger, bekender en soms makkelijker.

Maar als zoiets ons zou moeten tegenhouden om onze droom niet na te jagen, hoe vrij leven we dan?

We willen samen over de wereld en door het leven reizen.

En zo verder

Via deze weg gaan we jullie op de hoogte houden van onze avonturen. Maar delen we ook veel persoonlijke zaken van onszelf. Wat doet het eigenlijk allemaal met ons en onze omgeving? Hoe komen we erop zo’n risico te nemen? Wat valt ons tegen en wat levert het ons op? Veel vragen waar we tijdens onze reis antwoorden op hopen te krijgen. We willen samen over de wereld en door het leven reizen.

Wat leuk dat je ons eerste blog hebt gelezen! Laat een reactie achter zodat wij weten wat jij ervan vindt. Volg ons en onze avonturen via Reistaal.nl, Instagram (@reistaal.nl) en Facebook (@reistaal.nl). Laat je verrassen door ons, zodat wij verrast kunnen worden door jou.

50 Comments

 1. Mirthe schreef:

  Super gaaf gedaan meis! Mooi verhaal, leuk geschreven. Ben trots op jullie!

 2. Ineke Seubring schreef:

  Manon & Jeroen we wensen jullie het aller beste , geluk , wijsheid, en gezondheid en dat jullie veel van de wereld mogen zien !! Spannend!!
  En leuk dat we jullie kunnen volgen via reistaal dit zullen we zeker doen.
  Liefs Wicher&Ineke

 3. Jannie oosting schreef:

  Toppertjes jullie gaan het heel leuk krijgen..
  nu nog ff lekker genieten van alles familie/vrienden etc etc..
  Wens jullie het beste toe,en heel veel plezier ..

 4. Niek kok schreef:

  Super super gaaf en heeel veel plezier en succes met elkaar! De wereld ligt aan jullie voeten, verken en geniet! Jullie kunnen het! Groetjes Niek en Esther

 5. (schoon) mamsie schreef:

  Oh mijn god, dacht ik. Ze doen het echt. Ze gaan echt voor een jaar het roer compleet omgooien. Maar tegelijkertijd vind ik het ook zo verschrikkelijk knap en moedig van jullie. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers. Maar loslaten is ook houden van. Mijn meissie gaat de wijde wereld in samen met haar vriendje. Samen komen ze er wel.

 6. Jolanda vd belt schreef:

  Wij wensen jullie heel veel voorspoed en geluk met deze grote reisonderneming! Ga ervoor en geniet ervan samen. Zal zeker jullie blog blijven lezen! De meeste mensen dromen hiervan maar doen het niet. Jullie durven en doen het gewoon.. succes en we blijven volgen

  Gert en jolanda van den Belt

 7. Klaas en Vemmy Kok schreef:

  Manon en Jeroen, een hele uitdaging! Geniet ervan en pas goed op jullie zelf.
  We zullen met veel plezier jullue avontuur gaan lezen.
  Groeten Klaas en Vemmy Kok

 8. Bert Alberts schreef:

  Veel plezier, ik hoop dat jullie een mega mooie reis maken. Laat wat van jullie horen.

 9. Renate Hoekstra. schreef:

  Hoi Jeroen en Manon! Top dat jullie deze reis nu ook daadwerkelijk gaan maken! Spannend is het zeker, maar ik weet zeker dat het jullie gaat lukken! Ik wens jullie dan ook alle geluk toe, en geniet van alles wat jullie gaan zien en beleven! Dikke kus van ons! Enne….OET KIEKN! Groetjes Renate. (Moeder Sebastian.)

 10. Frank schreef:

  https://g.co/kgs/rKL0IB deze kreeg ik gister van mijn zusje vond ik zo super en best toepasselijk

  • Manon schreef:

   Wat een prachtige muziek! Leuk dat je dat deelt. Weer extra inspiratie voor de reis.

   Jij bent intussen in de Franse Alpen kreeg ik mee? Succes daar en geniet!

 11. Marieke lubbelinkhof schreef:

  Heel veel plezier en geluk bij deze grote onderneming! Goede reis.

 12. Gerda Niks schreef:

  Hoi Manon en Jeroen
  Wat mooi geschreven , super dat jullie je droom volgen. Geniet er van en heel veel plezier samen .

 13. Dinand Moelard schreef:

  Wat een stap! Super dat jullie dit doen (en durven) . Veel plezier en gezondheid “onderweg”.

 14. richard schreef:

  Heel veel succes super gaaf

 15. Iris Godeke schreef:

  Wat gedurfd van jullie! Ik hoop dat jullie een mooie tijd hebben en daadwerkelijk jullie dromen uit laten komen!

 16. Mark schreef:

  Super gaaf avontuur! Je kunt (eventueel) beter spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan, dan later eeuwig spijt hebben van de dingen die je graag had willen doen maar nooit hebt gedaan. Ik wens jullie een super mooi en leerzaam avontuur toe! Enne houdt Jeroen een beetje weg bij alles wat op Crossfit lijkt, anders loop ik nooit op hem in #enjoy

 17. Peter Morsink schreef:

  Als voetbal ‘maatje’ van Jeroen wil ik jullie waanzinnig veel plezier en geluk wensen. Geen woorden maar daden bij jullie. Ongetwijfeld met af en toe een dipje, maar vooral hoogtepunten. Fijn dat jullie elkaar gevonden hebben en samen dit avontuur aangaan. Pas goed op elkaar. Ga jullie met veel plezier en een klein beetje jaloezie volgen.
  Groetjes Peter.

 18. Malou Vogel schreef:

  Wat een ontzettend gaaf en gedurfd avontuur gaan jullie tegemoet, respect! Een heel goede reis toegewenst, geniet ervan!!

 19. Maaike Slot schreef:

  Hee Jeroen en Manon!

  Heel veel plezier en geniet ze van alle moois van deze wondere wereld! Het ga jullie goed!

  Liefs Maaike!

 20. Margje Boertje schreef:

  Hoi Manon en Jeroen

  In gedachten reis ik met jullie mee

  Spannend zeg jullie durven het aan waar ik altijd van heb gedroomd

  Goed uutkiekn en gezond weer thuuskomn

 21. Monique schreef:

  Wow ontzettend stoer en wat mega gaaf!! Geniet er van, iedere minuut, en laat jullie leven verrijken met zooooooveel ervaringen!
  Stay safe and Enjoy!

 22. Susan van Hoof schreef:

  Jeetje, wat een onderneming! Maar jullie kunnen de wereld die jullie tegen gaan komen aan met zn tweetjes! Ontdek, onderzoek maar vooral…geniet!! Ik zie uit naar jullie prachtige verhalen!

 23. Elmo schreef:

  Een erg mooie onderneming om de wereld en jullie zelf te ontdekken. Heel erg veel plezier en geluk samen. Schrijf jullie eigen verhaal en geniet van het avontuur en van elkaar.

  Goede reis

 24. Erica rave schreef:

  Wow wat een stap veel geluk en mooie avonturen gewenst..! Ik ga jullie volgen..! Super dapper en mooi dat jullie dit aandurven (btw je schrijft erg goed!) Succes..!

 25. Anja van Nuil schreef:

  Hoi Manon en Jeroen gaaf wat julie doen. De ervaringen die jullie mogen mee maken, zal een basis voor de toekomst zijn. Maak er een heel mooi tijd van. Heel veel plezier gr Anja en Fedde van Nuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *