#001: alles opgeven
20/05/2017
#003: routine en avontuur
10/06/2017
Definitie

Wat is afscheid nemen nou eigenlijk? Het scheiden van personen, volgens de Dikke van Dale. En, er staat bij: afzonderen, scheiden van. Dat is zo. We beginnen ons zo’n kleine 5.800 km af te scheiden van huis en die kilometers zullen spoedig optellen. Maar dit zijn de situaties waarin ik blij ben dat (draadloos) internet de wereld overneemt. Want wij kunnen daardoor jullie meenemen over de wereld. Zo zijn we altijd dichtbij. Maar wij nemen helemaal geen afscheid. Afscheid is zo definitief. We gaan wel weg, maar komen ook gewoon weer terug. Wanneer weten we niet precies. Misschien is dát wel dat kleine stukje afscheid? Dat wij – en ons thuisfront – niet weten wanneer we precies terugkomen? Wie weet…

Want wij kunnen daardoor jullie meenemen over de wereld.

Makkelijk

We hopen iedereen die in ons leven is bij terugkomst weer te zien. Is afscheid nemen dan alleen zwaar wanneer je van te voren zeker weet dat je diegene nooit weer terug zult zien? Nemen wij niet te makkelijk afscheid soms? Want, als er geen afscheid genomen wordt, betekent dit dan niet gewoon dat diegene aanneemt ons ooit weer terug te zien? En dat is toch ook een belangrijk gegeven. Laten we daar gewoon vanuit gaan. Wij – Jeroen en ik – gaan samen iets leuks doen, een hele onderneming gaan we aan, veel plekken ontdekken, in onszelf en op de wereld. Moet in dit geval afscheid nemen dan niet ook leuk zijn? Het afscheidsfeest dat wij afgelopen weekend hielden, was in ieder geval – met al die mooie mensen om ons heen – wel erg leuk.

Afscheid is…

… beseffen dat elkaars aanwezigheid goed was en gemist zal worden
… een beladen woord, maar het hoort erbij
… nog een laatste handdruk, knuffel, moment voordat het voor onbepaalde tijd niet meer kan
… moeilijk te omschrijven
En wij gaan op reis. En dat is leuk, interessant en superspannend. Dus wij zeggen: ‘tot ziens! Tot ooit. Tot dan.’

Afscheid van onszelf

Maar misschien nemen we toch wel afscheid. Als enige. Van onszelf. Van onze (eventuele) beperkingen. Van zaken die we niet willen accepteren als het om onszelf gaat. Of accepteren wat we niet willen of kunnen veranderen. We komen erachter waar we ons fijn bij voelen, of waarbij níet. Dus zullen we afscheid nemen van de minder fijne dingen. Om ons heen, en wie weet aan onszelf. Zoals vermeld in ons eerste blog, gaan we door het leven reizen, komen we elkaar en onszelf flink tegen en dat gaat iets met ons doen. En daar gaan we proberen van te genieten. Want wat komt, dat komt.

We nemen jullie allemaal mee op reis.

Het is goed

We zijn hartstikke nuchter hoor, begrijp me niet verkeerd. We komen immers beiden uit het oosten van het land ;-). Maar een traantje laten bij de laatste knuffel van familie en vrienden is ook weer niet zo vreemd. Het is een ontlading, de spanning stijgt en valt onmiddellijk weer weg: het is goed. Er zijn genoeg mensen die van ons houden. En we nemen jullie allemaal mee op reis.

En… ‘Doei! Daar gaan we dan.’ Niks afscheid. Tot later!

Weet je wat trouwens nóg enger is dan de keuze voor verandering die we maken? Spijt. Dát is pas doodeng.

Wat is afscheid voor jou? Laat een reactie achter. Vergeet ons niet te volgen op Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

4 Comments

  1. Bert Alberts schreef:

    Heel veel plezier, en ik zal jullie virtueel volgen. Hoppa, het onbekende tegemoet

  2. Tamara schreef:

    Wat schrijf je mooi! Lekker meegenieten zo. Veel plezier samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *