#004: richtingen
23/06/2017
Waarom we nooit meer met een Greyhound bus reizen
02/07/2017
Laat alles zien

#005: energie

Streetart in Boston

“Arbeid verrichten”

Alles wat we doen kost energie. Gebruikmaken van onze telefoons, warmte of koelte verkrijgen in ons onderkomen, koken in een klein keukentje, het zetten van koffie, plannen maken voor onze volgende reis, het schrijven van dit blog, een volle dag bezienswaardigheden bekijken of rondslenteren in een mooie stad… Het maakt niet uit wat we doen, het kost iets. En dat is goed, ergens iets voor (moeten) doen is prima: het is de moeite waard. Energie gaat over de totale arbeid die verricht moet worden om tot een (gewenst) resultaat te komen. Energie is nodig om warmte, licht of beweging te produceren. En dat doen wij als mens natuurlijk allemaal, letterlijk of figuurlijk. Soms hebben we bakken ervan nodig.

100%

We pluggen de universele stekker in het stopcontact en de telefoon wordt weer opgeladen. Ik zie’m van 23 naar 78 naar 100% gaan. Die kan weer eventjes mee. Foto’s, filmpjes, notities. Status/likes op Facebook checken en de nieuwste reacties op ons blog lezen. Wat een energie krijgen we daarvan. Maar we beseffen dat we onszelf soms vergeten op te laden. Die telefoon is zichtbaar 100%, maar wij dan? Soms vergeten we onszelf gewoon door alle nieuwe indrukken die we in onszelf willen opnemen en met jou willen delen.

Maar we beseffen dat we onszelf soms vergeten op te laden.

En dat is een goed ding, natuurlijk krijgen we energie van die likes, die mooie nieuwe reacties. Leuk om te lezen. Doet ons goed. Maar echt opladen gebeurt door de rust te vinden. Als ik de telefoon intensief blijf gebruiken tijdens het opladen, schiet het toch ook niet op? Als ik ‘m met rust laat is-ie in no time vol. Pas als wij de rust vinden, laden wij weer helemaal op. En dan kunnen we weer. We kunnen door. Er is nog zoveel te ontdekken. En dat doen we liever met een volle batterij.

Soms hebben we bakken ervan nodig.

We maakten de oversteek naar Noord-Amerika en besloten daar een paar dagen rust te pakken. Want, we hebben alle tijd om Boston en andere plekken te ontdekken. Waarom haasten? Op deze manier hebben we AirBnB voor de eerste keer kunnen proeven, bezocht Jeroen een crossfit-box, hebben we rustig kunnen werken, kunnen acclimatiseren en onze batterij flink opgeladen. En daarbij: het heeft een volle dag flink geregend, die dag willen we thuis toch ook zo snel mogelijk overslaan?

Tegenstrijdig

‘Niets’ doen op reis klinkt erg tegenstrijdig. We zijn er nú toch? Dan moeten we er optimaal van genieten. Maar een dag rust is – óók op reis – de belangrijkste stap om weer door te gaan. We weten namelijk nooit wat we gaan tegenkomen en hoe ons volgende onderkomen eruit ziet. Dat is geweldig om te beseffen, want daarvoor zijn we (ook) op reis, op ontdekkingstocht. Maar het is ook handig energie over te houden om van geheime, onverwachte indrukken te kunnen genieten. Optimaal. Dat is heel makkelijk gezegd, maar minder makkelijk gedaan. We doen ons best!

We hebben nog zoveel tijd, maar er zijn zoveel keuzes.

Nog meer tegenstrijd

Desondanks hebben we in de Verenigde Staten helaas nog niet de rust kunnen vinden die we zoeken. We zijn dan ook aan het city-hoppen. Qua budget is het onmogelijk middenin het centrum te verblijven. We slapen dan ook in een stad/wijk dichtbij de grote stad en gaan vanaf daar met de bus of metro naar hartje stad. Omdat we niet precies weten hoe ons onderkomen eruit ziet (behalve enkele recensies, foto’s en faciliteiten online), boeken we voor een paar nachten (3 tot 6) en wachten we af hoe het bevalt. Door de drukte in de (grote) stad zijn ze meestal volgeboekt en moeten we sowieso wat anders zoeken. Tot nu toe fijn, want we hebben niet op geweldige plekken geslapen. Maar het zorgt ook voor onrust en stress: backpack inpakken – past alles nog? -, openbaar vervoer opzoeken en opnieuw verder reizen naar een volgende bestemming. Wellicht zoeken we te hard. In ieder geval geldt voor ons dat de VS te groot en misschien te onoverzichtelijk is. We willen zoveel zien en zoveel doen, dat we alsnog bezig blijven met de volgende bestemming. De voordeligste vlucht, het mooiste plekje of die ene stad waar iedereen ons over adviseert. We hebben nog zoveel tijd, maar er zijn zoveel keuzes.

“Ho, stop. Pak de rust en houd energie over voor wat je nú wilt en geniet van waar je nu bent.” zeggen we dan tegen elkaar of tegen onszelf. We zijn hier niet voor niets. Genieten zul je, maar dat is iets wat niet op commando kan. Het gaat ook hier om de balans. Verder plannen en een stapje door versus genieten van het hier en nu.

Vrijheid, blijheid

Een keuze waar we zeker goed aan hebben gedaan, is die vrijheid. Het plannen wanneer we maar willen. Overal kunnen we naartoe. We hebben de keuzevrijheid elke dag te bepalen waar we naartoe gaan, dat is toch een vreselijk groot voorrecht? Niets in het komende jaar staat vast. En dat is wat onze reis zo uniek en als een grote ontdekkingsreis maakt. Rust en ritme vinden moeten we toch nog, langer op dezelfde plek blijven gaat ons dat makkelijker maken. Daarom maken we nu prachtige plannen om een andere bestemming aan te doen. Wat hebben we er weer zin in!

Ben je ook zo benieuwd naar onze nieuwe bestemming? Vergeet ons dan zeker niet te volgen op onze ontdekkingstocht over de wereld en door het leven. Dat kan via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

2 Comments

 1. Ine van Nieuwland schreef:

  Hoi luitjes, bedankt voor de mooie foto’s en verhalen zodat we toch bij jullie kunnen blijven, wat een ontdekking al gedaan in zo’n korte tijd top man. Succes naar het volgende. Hier alles oke. Blijf gezond. Geniet ze. Groetjes knuffel. Ine

  • Manon schreef:

   Hoi Ine, jij bedankt voor je leuke bericht! Mooi dat ’t daar oke gaat, z’n gangetje.

   Zullen we doen. Groeten terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *