IJsland: highlights deel 2
26/07/2017
Bestemming: Boston
09/08/2017
Laat alles zien

#007: de reizende toerist

Ons uitzicht de hele dag op het strand van Akumal

Vrijheid

Wij zijn natuurlijk lang niet de enige die momenteel op reis zijn. Dagelijks ontmoeten we andere mensen die op wereldreis, doorreis of (korte) rondreis zijn. En daarbij, het is vakantietijd. Dus wie maakt zich niet klaar voor een ontspannen vakantie? Een reis naar een nieuwe plek, of een terugkomst naar een vertrouwd land waar elk jaar de welverdiende vakantie wordt ingeluid met het lokale biertje wat daar zoveel lekkerder smaakt dan aan het thuisfront. Misschien blijf je dit jaar wel thuis. Maar dat betekent niet dat je geen vakantie kunt vieren. De toerist uithangen in eigen land is stiekem toch heerlijk? Een weekendje weg, een dagje uit, een nieuw plekje dichtbij huis ontdekken. Zolang er maar zon is, dan voelt het meteen als vakantie en als augustus in zicht is, is de zomer compleet. Relaxen, bijkomen en opladen. Daar is iedereen aan toe. We werken (letterlijk) naar dit moment toe, de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst en als dan eenmaal het besef daar is, de wetenschap dat de vakantie echt is begonnen, dan komt de toerist in ons los. De reiziger wordt wakker en is klaar te gaan en staan waar maar mogelijk is. Vrijheid.

“De reiziger ziet wat hij ziet, De toerist ziet waar hij voor kwam.” – G.K. Chesterton

Verschil

Waar een toerist meestal kiest voor de veilige weg – de uitgestippelde route -, loopt een reiziger vaker van de gebaande paden af en blijft ontdekken. Een toerist plant voorafgaand aan de reis het meeste al, want er zijn ‘slechts’ 3 weken om op vakantie te gaan deze zomer. Nadat de beste vroegboekdeal is geboekt, is het wachten op de zomer. Bekenden geven aan er ook al eens geweest te zijn en alle tips worden van harte aangenomen. Afhankelijk van de tijd worden de highlights stuk voor stuk natuurlijk bekeken, want – je bent er slechts een paar weken -. Eenmaal op reis is het even uitzoeken wat de balans zal zijn: vandaag een dagje strand, morgen een dagje aan het zwembad om eindelijk dat boek (uit) te lezen. Ook de balans tussen actief bezig en rust is belangrijk, want na 3 weken moet je weer aan het werk. Het huis moet schoongemaakt en de boodschappen moeten weer worden gedaan.


Wanneer je van die hidden treasures vindt waar je jezelf minstens een dag kunt vermaken

De reiziger is iets flexibeler. Is die goedkope vlucht niet deze week maar volgende maand? Geen probleem. De reiziger heeft immers veel meer tijd en de bestemming doet er iets minder toe. En een accommodatie wordt later wel geboekt, geen probleem. Een reiziger is misschien alleen, maar niet snel eenzaam. Along the way worden contacten gelegd en misschien zelfs samen verder gereisd. Er zijn regelmatig nieuwe ontmoetingen, maar dus ook vaak momenten van afscheid nemen. Hij is of wordt onderweg socialer door alle nieuwe ontmoetingen en ervaringen. Van de stad een paar dagen de natuur in om weer door te reizen naar een volgende stad is wat-ie meestal het liefste doet. Daartussen de balans vinden zorgt dan ook voor een bepaalde rust. Waar de toerist het maximale uit elke dag wil halen, geniet een reiziger van een dagje helemaal niks. Gewoon ‘thuis’ – in het hostel – even bijkomen, gesprekken aanknopen met andere reizigers en verder wel zien wat de dag brengt.

de uitgestippelde route versus van de gebaande paden af

Bovenstaand is ‘slechts’ een voorbeeld, een ietwat sterk stereotype om de verschillen tussen een toerist en een reiziger te benadrukken. Herken jij jezelf hierin of juist helemaal niet? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!

Logisch

Wanneer je het hele jaar door 24-40 uur per week werkt en een huishouden (met een gezin) runt, is het heerlijk op vakantie te gaan en niet na hoeven te denken, want alles is al voor je geregeld. Bij aankomst op het vliegveld boek je 2 tours en je neemt jezelf voor de rest van de vakantie niet zoveel te doen, deze 12 dagen ga je ultiem genieten van de zon, de zee en dagelijkse schoonmaak in het hotel. Daar betaal je voor en je hebt het verdiend. Big time. Tijdens de voorbereidingen heb je rekening gehouden met de ruimte in je koffer die gereserveerd moet voor souvenirs en op de laatste dagen van de vakantie ga je op zoek naar bieropeners, handgemaakte asbakken en ‘I <3’ items. Deze deel je thuis uit aan familie en vrienden en je vertelt over die geweldige tour, dat heerlijke strand en die prachtig verlichte boulevard. Je weet bij voorbaat dat het tijdens deze 2 weken dé mogelijkheid is om ultiem te genieten en voor je het weet zit je weer op kantoor. Tussen dezelfde collega’s. En je kijkt op de kalender om af te tellen: over 128 dagen is het Kerst.

Wanneer je besluit alles achter te laten en op reis te gaan, is dat een ander verhaal. Er zit geen einddatum aan de reis dus heb je alle tijd culturen, natuur en unieke plekjes te ontdekken. Je kunt de tijd nemen die 3-daagse trail te doen naar het topje van de berg of lekker van hostel naar hostel totdat je wat gezelligs ontdekt. Een sfeer die je wilt vasthouden. Je neemt deze sfeer ook tijdens je reis mee, dus die is veel waard. Het wordt persoonlijker, soms eenzaam en heel interessant. Je komt jezelf tegen en leert jezelf steeds beter kennen. Grote steden laat je steeds vaker links liggen, want eromheen zie je veel meer het ‘echte land’, dat prachtige deel dat (nog) niet voldoet aan de Westerse eisen. De Lonely Planet gebruik je slechts nog als richtlijn. Je vindt het steeds minder nodig die hotspots te bezoeken, want die heb je al 100.000 keer op foto’s voorbij zien komen. Dat onontdekte stukje natuur daarentegen, daar heb jij dan 50 foto’s van. Het beeld komt alleen niet over: het is zoveel unieker om er te zijn. en jij weet dat nu. Je bent minder snel bang en wordt steeds avontuurlijker.

Het wordt persoonlijker, soms eenzaam en heel interessant.

Daarentegen betekent dat ook comfort inleveren en ben je aardig snel bedreven in de lokale valuta, dat qua waarde ook al snel voor jou te duur wordt en je er een sport van maakt vanavond echt het goedkoopste diner van de week te scoren. Het ene hostel laat qua service nogal te wensen over, maar je wilt niet klagen. Want, je zit tenslotte in een hostel en wilt/kunt je niet meer veroorloven dan deze prijs, dus neem je meer dingen voor lief. En hoe gek ook, je wordt heel snel creatief in het vinden van oplossingen en is een beetje comfort de hemel.

Zo hebben wij momenteel in het hostel 0.0 druk op de douche, het zijn letterlijk een paar druppeltjes die uit de sproeier komen. Dus vulde ik – het kostte me zo’n 20 minuten – een 1.5 liter fles zodat ik met meer druk mijn haar uit kon wassen. Ondertussen heb ik met Duitse dames kunnen afspreken dat ik daar mag komen douchen. Goed geregeld, toch?

Een hotel vinden we vaak wat onpersoonlijk: iedereen is meer op zichzelf en van de lobby wordt weinig gebruik gemaakt. De kamer is qua comfort iets lekkerder en dus ook makkelijker en fijner je daar terug te trekken. Meestal zijn het koppels/families in hotels, buiten het hoogseizoen afgewisseld met zakenmensen. Wat wij heerlijk vinden in een hostel is het plaats kunnen nemen aan een lange gemeenschappelijke tafel met drankjes waar de meest leuke en spontane gesprekken naar boven komen met allerlei verschillende mensen van overal uit de wereld. Maar we verlangen inmiddels echt wel naar een 4- of 5-sterren hotel waar even alles een paar dagen voor ons is geregeld en we meer service kunnen verwachten. Momenteel denken we: ‘er lekt geen tandpasta uit de wasbak tussen onze voeten, wát een luxe!’

En wij…?

Wij vragen onszelf soms af of er zozeer een verschil is. Bovenstaand is natuurlijk waar. Maar of dat zonodig een naam moet hebben zodat je in een hokje geplaatst kunnen worden? Toch vinden we het leuk erover na te denken, tussen reizigers zien we ook wel degelijk verschil. Iedereen maakt natuurlijk z’n eigen reis. Om door te gaan in het verhaal: we zweven er nog heerlijk tussenin. We wennen aan het feit dat we op reis zijn en dat nog wel eventjes blijven. We hebben niet meer de neiging zo nodig alle ‘hotspots’ te bezoeken in een bepaald land, een bepaalde plaats. Maar we leren wel de unieke, minder bekende plekjes eromheen kennen. We betrappen onszelf op het feit dat we ons graag terugtrekken in onze kamer, even rust en stilte. Terwijl we in de gemeenschappelijke ruimte die avond erna de beste avond kunnen hebben met andere reizigers. Ook hier gaat het weer om de balans.

Af en toe hebben ook wij rust nodig van al dat reizen. Dat is het grootste verschil met een vakantie. Dan weet je waar je naartoe gaat, je stippelt het meeste uit en na 2 weken, of misschien zelfs 5, kom je terug en ben je weer thuis, in die vertrouwde omgeving. Opgeladen. Wij blijven zoeken wat onze volgende bestemming zal zijn, beseffen dat we overal naartoe kunnen en dat zorgt soms voor keuzestress, hoe verwend dat ook klinkt. Uiteraard genieten we daar intens van. Als we met mensen gesprekken hebben over het feit dat we waarschijnlijk wel een jaar op reis zijn en dat we geen idee hebben wat onze volgende bestemming is, krijgen we een verbaasde blik – onmiddellijk opgevolgd door een jaloerse blik. ‘Amazing’. En daar is dat besef opnieuw, we kijken elkaar aan en beginnen te stralen. Daar zitten we dan, samen, als een stel reizende toeristen.

Volg jij ons al op onze ontdekkingstocht over de wereld en door het leven? Dat doe je natuurlijk via: Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee

Comments are closed.