Bestemming: Boston
09/08/2017
#009: plannen
18/08/2017

Onze reis blijkt in het teken van contrasten te staan. We blijken deze ook erg goed te kunnen observeren en uitspreken naar elkaar. We leren zaken zien vanuit andere hoeken, willen graag het verhaal achter situaties weten en doordat we onze kijk op iets uitspreken naar elkaar, vormt dat soms zelfs een heel nieuw contrast. Met andere woorden: we leren dingen zien in een heel ander licht, soms letterlijk. Wie aan contrasten denkt, denkt wellicht ook snel aan het contrast tussen licht en donker of tussen heldere en vlakke kleuren. Of aan een ander (duur) woord voor ‘verschil’. Maar contrast is veel meer dan dat en is een soort dieprode draad aan het vormen die dwars door onze reis loopt.

Hoe meer inzichten, hoe interessanter de verschillen die opvallen.

Van IJsland vlogen we door naar Boston, onze eerste stop in de Verenigde Staten en zie daar, het eerste grote contrast. Onze eerste bestemming zat al vol contrasten, maar de contrasten tussen de bestemmingen zijn niet minder interessant. Inmiddels reizen we al een tijdje door Mexico en ook daar zijn genoeg contrasten te benoemen, ten opzichte van andere landen en in het land zelf. Beide hebben we er een handje van dingen sterk te vergelijken met elkaar – we zijn vast niet de enige – en deze tegen elkaar uit te spreken. Hoe meer inzichten, hoe interessanter de verschillen die opvallen. Maar soms zijn de verschillen zo klein dat we ze normaal gesproken niet eens zouden opmerken. In andere situaties nemen we ‘gewoon’ aan dat iets anders is dan thuis. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend? Waarom is het verschil zo groot of nét iets anders?


Wolkenkrabbers, glas en beton in NYC – Rust, ruimte, groen en horizon in IJsland

Relatief en absoluut

Door contrasten aan te geven, te ontdekken, zijn ook voor- en nadelen te benoemen. Maar wanneer is iets een nadeel? Als wij niet in IJsland waren geweest, of niet in Boston, hadden we iets misschien niet als nadeel gezien wat we nu wel zo erkennen. Als we na de Verenigde Staten niet naar Mexico, maar elders naartoe waren gevlogen, hadden we enkele contrasten wellicht niet eens opgemerkt. Veel verschillen zijn dan ook relatief, want, waarmee wordt het vergeleken? De meest absolute vergelijkingen die we kunnen doen zijn die met thuis, denken wij. Al zijn er talloze andere factoren die invloed hebben op jouw vorm van beleving: (reis)ervaring, leeftijd, persoonlijkheid, verwachting vooraf, etc.

Wat ons daardoor ook opvalt is dat contrasten met – in ons geval dus – Nederland meestal best groot zijn. En neem van ons aan: zo slecht hebben we het niet in ons kleine kritische kikkerlandje. Dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van hoe je het bekijkt. Ga je op vakantie naar de camping in Frankrijk en heb je daar 3 weken constant mooi weer? Dan is het daar natuurlijk veel fijner vertoeven dan in Nederland tijdens – opnieuw – een koude kwakkelzomer. Even weg uit de vertrouwde omgeving, die vakantie vieren die je dubbel en dwars verdient. Reis je voor je werk? Dan heb je een heel ander doel tijdens die reis en is het meeste werkgerelateerd. Logisch dat je je dan met heel andere zaken bezig houdt. Wij, Nederlanders, staan erom bekend nuchter, kritisch en nooit tevreden te zijn. Ook dit is relatief, maar redelijk te herleiden van hoe wij dingen zien.

Een heel andere omgeving kan rustgevend, inspirerend en/of vernieuwend zijn.

Zelfs in de Verenigde Staten en Mexico zijn mensen op de hoogte van onze geniale infrastructuur, de wetten die drugs(gebruik) legaliseren en gedogen en bijvoorbeeld alle maatregelen die we nemen voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dat laatste benoemde ik tegen Nederlandse mensen die we ontmoetten in Mexico. En de scherpe, kritische reactie was: “Maar we doen nog lang niet genoeg, het kan nog veel beter.” Ja, natuurlijk. Het kan altijd beter. En meer. Maar we moeten ook tevreden kunnen en durven zijn, niet? Als je ons beleid vergelijkt met de Verenigde Staten en Mexico, dan lopen we zeker voorop wat betreft afvalscheiding, -inzameling en -omgang. We zijn trots op ons land, maar geven dat niet graag toe. En daarbij: willen we ook niet graag dat het contrast zo groot mogelijk is? Een heel andere omgeving kan namelijk rustgevend, inspirerend en/of vernieuwend zijn. We hebben het ook nodig te verfrissen voordat we weer terug in onze routine komen, terug naar onze thuisbasis. Op reis gaan is heerlijk, maar thuiskomen wellicht nog fijner. En dat met een flinke dosis nieuwe energie is waar we ons aan vasthouden.


Kleurrijke voorkant en in perfecte (gerestaureerde) staat – zwart/witte achterkant met ander (afbrokkelend) gesteente

Ga je zoals wij op reis met het doel ‘we zien wel waar we terecht komen, we plannen niets zodat alles nog vrij is en voor ons ligt’, dan zit de kans er aardig in dat je zo’n doel pas óp reis ontdekt. En het is wel erg typisch – en passend bij ons – dat zo’n soort kritiek een doel kan zijn om andere plekken te ontdekken die juist om die reden interessant zijn te ervaren. Wat is daar zo anders? Waarom heeft iedereen het over die plek en hoe kan het dan dat alle mensen daar zo gelukkig zijn? Wij merken regelmatig dat we met een heel andere mening zo’n plek of land ervaren dan anderen. Dat kan liggen aan ons verwachtingspatroon, maar ook door de kleur of soort bril waardoor wij dingen bekijken. Het ligt ook aan hoe realistisch en eerlijk we willen zijn. Onze Instagram-pagina staat vol met prachtige foto’s en we maken ook prachtige dingen mee. Maar onze verhalen vertellen een realistisch beeld en daarmee willen we de balans bereiken. Door vragen te beantwoorden met een nieuwe vraag in plaats van een kort antwoord, krijgt het uiteindelijke antwoord een veel diepere betekenis. En laat dat nou net zijn waar wij naar op zoek zijn: diepte. Onder het oppervlak duiken. Vissen en zoeken, vinden en consumeren. We hebben niet actief naar doelen gezocht, maar gelukkig wel gevonden. Eerder schreef ik al eens over ‘doelloos voelen’ en hoe lastig dat kan zijn. Een doel hebben zorgt voor doorzettingsvermogen, kracht en inzicht.


Cenote Carwash, Tulum. Helemaal voor ons alleen – Cenote Ik Kil, Chichen Itza. Delen met hordes toeristen

Van tevoren wisten we natuurlijk dat we te maken zouden krijgen met al dan niet grote contrasten. Zelfs kleine verschillen zijn soms zeker de moeite waard te benoemen. Het helpt ons namelijk het gras niet altijd ‘zomaar’ groener te zien aan de andere kant. Wel zien we meestal pas een verschil vanaf een afstandje. Pas op de volgende plek kunnen we gaan vergelijken met een vorige plek en beseffen waar we ons het prettigst voelen, in welke omgeving. Wij noemen het nu contrasten, maar eigenlijk zijn het gewoon kenmerken, als je ze los van elkaar ziet. Maar kan het erg positief of juist negatief overkomen doordat we het op een bepaalde manier ervaren. Dit is een zeer persoonlijk gegeven en interessant te vergelijken met elkaar, met anderen of met jouw eigen mening.

Zelfs kleine verschillen zijn soms zeker de moeite waard te benoemen.

We zouden daarom ook graag willen weten wat je van dit blog vindt. Welke verschillen merkte jij tijdens je reizen op? Hoe groot waren de verschillen met Nederland en waarom viel jou iets op? Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd. Je kunt altijd contact met ons opnemen of gewoon een reactie hieronder plaatsen. Vinden we leuk!

Intussen moet je ons natuurlijk niet vergeten te volgen tijdens onze reis over de wereld en door het leven, dat kan via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

Comments are closed.