#008: contrast
14/08/2017
Bestemming: New York
21/08/2017
Laat alles zien

#009: plannen

Iglesia Santa Domingo - Palenque

We hebben plannen om over de wereld te reizen, maar verder plannen we helemaal niets.
Het ultieme gevoel van vrijheid – Jeroen & Manon

We hadden een plan: alles verkopen om de wereld rond te reizen voor hopelijk (minimaal) een jaar. 12 maanden, 52 weken, 365 dagen. Dat is een beste tijd. Dat plan hebben we nog steeds. En ons plan hield daarmee ook op. Als mensen ons vroegen waar we naartoe wilden, wat we allemaal zouden gaan zien, dan was ons antwoord meestal, semi-nonchalant: “We beginnen in IJsland, dan door naar de Verenigde Staten, misschien van oost naar west, door naar Centraal- en Zuid-Amerika, via daar naar Oceanië (Nieuw-Zeeland en Australië) om van daaruit via Azië onze weg terug te vinden naar Nederland – zo’n 12 maanden later. We planden expres niets dan de eerste vliegtickets (Amsterdam – Reykjavik en Reykjavik – Boston).


Drie verschillende hoeken van de beroemde Brooklyn Bridge – New York City

Voordeel

Nu wordt regelmatig de vraag gesteld vanaf het thuisfront: “En? Al in het volgende land?” “Wanneer zijn jullie waar?” en “Wat is jullie volgende bestemming?”. Deze vraag wordt op reis door andere backpackers – want, vaak meer gepland of minder tijd – ook vaak gesteld, zij wisten meestal dus waar ze naartoe gingen en dat moeten we het antwoord vaak schuldig blijven, dat voelt heerlijk. We zien het wel, hierna weten we het nog niet. We volgen tips, routes, adviezen, goedkope vliegtickets en vooral ons gevoel. Het heeft er tot nu toe voor gezorgd dat we korter dan gepland in de Verenigde Staten verbleven – omwille van het budget en de enorme afstanden – en reizen we al een stuk langer door Mexico dan gepland. Die vrijheid hebben is geweldig, we hadden het echt niet willen missen: de diversiteit en alle verrassingen die we ontdekken hier in Mexico. Dat hadden we van tevoren nooit kunnen plannen.

Nadeel

Heeft niets plannen dan helemaal geen nadelen? Ja, zeker wel. Natuurlijk – natuur in de Verenigde Staten hebben we moeten missen – doordat we weinig planden. Zo was ‘a la minute’ in de VS geen treinreis meer mogelijk van Oost (New York) naar West (San Francisco). Daardoor hebben we een beetje gehaast van stad naar stad. Maar we kunnen erop terugkijken als ‘city-tripping’ in de United States, óók leuk. Natuurlijk hadden we ook, zo aan het begin van onze reis, een beetje het gevoel dat we door moesten, want ‘er is nog zóveel te zien!’. Dat hadden we waarschijnlijk niet (of minder) gehad als we van tevoren een beetje hadden gepland: data zou dan al vast staan en het had ons rust gebracht. Ook uitgaven voor vervoer waren in dat geval al in een eerder stadium ingecalculeerd. Nu komen deze kosten er telkens bij en dat is steeds een flinke hap uit ons budget. Gelukkig wordt dat grotendeels nu rechtgetrokken in Mexico.


Prachtig kleurrijk Bacalar, Mexico

Uiteindelijk houdt het ons flexibel. En, de wereld is zó groot – alles kunnen we toch niet zien. Het zorgt dat we leren schakelen, keuzes maken en daardoor kiezen op gevoel. Budget speelt natuurlijk ook een redelijke rol: de ervaring met de Greyhound is daar een goed voorbeeld van, we wilden voor relatief weinig geld zo’n busreis ervaren en we waren ervan overtuigd over land veel meer te zien dan in de lucht. Feitelijk waar, maar het is natuurlijk veel beton en niet de allermooiste omgeving van de Verenigde Staten. In het vervolg betalen we dan ook liever € 50,- meer aan een vliegticket, weten we dat ook weer.

Uiteindelijk houdt het ons flexibel – we leren schakelen, keuzes maken en daardoor kiezen op gevoel.

Nu reizen we al zo’n 6 weken door Mexico en we realiseren ons opeens dat we toe zijn aan een beetje zekerheid en vastigheid. Dus planden we de komende 2 maanden maar even vooruit. Dat kunnen we natuurlijk ook zien als vrijheid. We merken dat we beiden enthousiast worden van nieuwe plannen en dat we blijkbaar ook toe zijn aan iets anders dan Mexico, we zijn tenslotte op wereldreis. De balans die we nu hebben gevonden is wel fijn: een land (Mexico) compleet ontdekken en steden (in de VS) waar we doorheen zijn gereisd. Maar een wereldreis is een wereldreis: we vliegen in september van Mexico-City naar Peru om daar een maand (rond) te reizen. Daarna gaan we terug – een retourtje is relatief goedkoop – naar Mexico-City om vervolgens 2 dagen later door te vliegen naar – jawel – Bangkok, Thailand. Een heel andere wereld en weer genoeg moois qua natuur en cultuur te ontdekken.

Heb jij tips, adviezen en must-see en -do’s in Peru en/of Thailand? Laat het ons weten! Dat kan natuurlijk – zeer persoonlijk – door contact met ons op te nemen of door hieronder een berichtje achter te laten.

Volgen op onze (on)geplande ontdekkingstocht over de wereld en door het leven doe je natuurlijk al. Zo niet, dat kan via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

2 Comments

  1. Karin K schreef:

    Heerlijk die vrijheid!! Geniet er lekker van en wat een mooi vooruitzicht, Peru en Bangkok!! Ik lees en geniet lekker met jullie mee, prachtige foto’s
    Heel veel plezier en succes samen!! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *