Bestemming: Nashville
25/09/2017
#013: interieur en inspiratie
06/10/2017
Laat alles zien

Botanische tuin in Oaxaca, Mexico

When you lose yourself, you find the key to paradise – Zac Brown Band

Wij zijn inmiddels al op vele verschillende plaatsen geweest en we kwamen erachter dat we ons op sommige plekken veel fijner voelen dan op andere. Dat besef is een bijzondere gewaarwording. Wij zijn niet heel bewust op zoek naar onze balans, maar ik zal eerlijk tegen je zijn: de (perfecte) balans vinden is zeker een doel van onze reis. Dit zorgt voor het feit dat zoiets altijd in ons achterhoofd meespeelt. En als we dan eenmaal het moment vinden waar we ons blijkbaar anders, rustiger en/of fijner voelen, dan is dat heel belangrijk voor het verdere verloop van onze reis, ons avontuur. We kunnen namelijk rekening houden met dit soort dingen. Onze planning hierop aanpassen en we weten beter wat we moeten doen wanneer we ons minder fijn voelen. Doen waar we ons wél fijn bij voelen.

toestand van rust en harmonie

Zoals op het strand. We waren in Tulum en besloten een dag naar het strand te gaan. We zochten een willekeurige beachclub uit en met een taxi reden we behoorlijk diep de hotelzone van Tulum in. Via de prachtige hippie-achtige ingang liepen we door de bar naar het strand. Wat bleek? We hadden het strand helemaal voor ons alleen. Op een paar stellen na die binnen een half uur na onze komst tegelijk opstonden en weggingen (dit is een inkoppertje, maar ik laat ‘m lekker voor wat het is). De gehele dag hadden we het strand voor onszelf. Het waaide iets en de zon brandde goed. We hadden een heerlijke plek in de schaduw en we settelden ons. Toen kwam het. Het besef van stilte, rust en ruimte. Wat kan een mens daar soms aan toe zijn. We waren toen al ruim een maand op reis en na de grootte en drukte van de steden in de Verenigde Staten en Cancun waren we blijkbaar vreselijk toe aan stilte en ruimte. En dat gaf ons zoveel rust. We hebben helemaal niets gedaan die dag, behalve in de zon liggen, nadenken, wegdommelen en genieten van de omgeving. En vooral van de stilte, de rust, de tijd en de ruimte. Die dag heeft ons zo’n goed gedaan. Terwijl we tijdens een eerder reis – door de Baltische staten – op een hilarische manier naar elkaar uitspraken dat we beiden eigenlijk totaal geen strandmensen zijn. Buiten een keer baantjes trekken bij het lokale zwembad, hadden we elkaar zelfs nog nooit in het water gezien. We kregen zelfs de opmerking: “Goh, Jeroen, ik wist niet dat jij nog wel kon zwemmen.” Dat zegt natuurlijk heel veel. Maar na de grote chaotische steden in de VS en het moeten wennen aan de Centraal-Amerikaanse cultuur in Cancun, Mexico, was een dag aan het strand (en in het water) een zeer welkome afwisseling.


Balans. De kleuren, de rust, de ruimte, de stilte, de tijd en het uitzicht.

Dat zegt natuurlijk niet meteen dat je iets moet doen wat je niet leuk vindt, in de hoop het dit keer eindelijk wel te kunnen waarderen. Of alleen maar rust en ruimte opzoeken. Wij kunnen beiden ook heel blij worden van chaotische momenten en impulsieve acties waarbij we snel moeten schakelen. We kunnen ook ultiem genieten van drukte en gezelligheid in barretjes met een biertje. Maar analyseren en bevatten wat iets (nieuws) met je doet, kan heel veel doen met jou en voor je balans. Sta stil, vanuit daar – de basis – kun je jezelf (weer) horen. Zonder prikkels en afleiding van buitenaf. Wanneer je je op zo’n punt begeeft, waar en wanneer dat ook mag zijn, kun je prikkels die je daarna weer tot je neemt (op het werk, tijdens het uitgaan, in je eigen huis op tv of radio) beter waarnemen en plaatsen. Het overzicht wordt beter. Ik schreef al eens over alle prikkels die (jonge) mensen in New York (moeten) verwerken. Wanneer je hier niet bij stilstaat, neemt zoiets over en krijg je nooit de rust die je soms zoekt. Waar je soms zo aan toe bent. En onthoud: rust hoeft niet altijd gelijk te staan een stilte, of ruimte. Deze factoren zijn los van elkaar ook te bereiken en minstens net zo belangrijk voor je balans.

Definitie: toestand van rust en harmonie

Om een balans te vinden, moet je immers eerst terug naar de basis. Weten waar je naar op zoek bent. Als je de balans eenmaal gevonden hebt is het stukken makkelijker aan die balans te (blijven) voldoen. Je eigen grenzen aangeven is dan veel logischer en voor jezelf eerder merkbaar. De prikkels uit je omgeving zijn beter te plaatsen en te filteren. Er zijn tegenwoordig zoveel factoren die jouw (persoonlijke) balans kunnen verstoren en daardoor lijkt het lastiger om terug naar die basis te gaan. Maar niets is minder waar. Even de stilte, de ruimte, de tijd en de rust vinden. Meer is er soms niet nodig. Maar hoe doe je dat? Ga je er bewust naar op zoek. Of gebeurt het gewoon? Dat kan ik jou niet vertellen. Het allerbelangrijkste is naar jezelf luisteren, eerlijk zijn tegen jezelf en beseffen waarom je je ergens niet prettig bij voelt. Het tegenovergestelde doen is dan soms een uitkomst om later achter het feit te komen dat slechts een kleine aanpassing in je omgeving al voldoende is.

Het besef van stilte, rust en ruimte.

Je gevoel uitspreken klinkt misschien soms heel vrouwelijk, heel cheesy en overdreven. Maar het is tot nu toe een van de mooiste dingen die we leren en uitvinden van onszelf en elkaar tijdens onze reis. Toegeven en accepteren waar we – of een van – ons niet fijn bij voelen en omarmen waar we ons wel prettig bij voelen. In ons geval analyseren we ook de manier waarop andere mensen reizen, dat bewonderen en interesse tonen. Maar daaromheen vooral onze eigen manier van reizen ontwikkelen. Een balans vinden is ook het moeilijkste niet, het is vaak een kwestie van contrasten en verschillen, dat geeft een mooie harmonie. Maar een balans vinden die perfect bij jou past is andere koek.

Meer weten? Volg ons via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

Comments are closed.