#012: balans
30/09/2017
#014: eerste indruk
14/10/2017

Every picture tells a story.

De quote hierboven is supercliché. En het is niet voor niks een cliché, want het is gewoon de waarheid. Pas schreef ik al een blog over hoe fotogeniek iets is, of niet. En hoe mijn interpretatie daarvan veranderde én hopelijk blijft veranderen. Er bestaan nog veel meer van dit soort cliché’s. Zoals dat reizen belangrijker wordt gevonden dan een huis vol spullen en dat sommige mensen sparen voor een huis, een auto, een huisdier en een bruiloft en anderen sparen voor vliegtickets, paspoortstempels en avontuur. En dan nog dat ene onderzoek: reizen is het enige wat geld kost en je écht gelukkig(er) maakt. Mijn persoonlijke mening is een balans van beide: een fijn en warm thuisgevoel creëren met herinneringen aan gemaakte en inspiratie voor nog te maken reizen. Herinneringen aan avontuur, cultuur en architectuur. En inspiratie voor nog meer avonturen en ervaringen.


Kleurinspiratie – geel en wit met groen (planten). Tinten van blauw en rood. Foto’s gemaakt in: Lima, Peru en Puebla, Mexico

Interieur en inspiratie

De mensen die me kennen weten het allang en ik zou liegen als ik er niet (veel) mee bezig was: nieuwe inspiratie opdoen voor ons komend huis, ons komend interieur. Niet dat we morgen, volgende week of binnen een maand terug (willen) zijn. Maar wel omdat het met onze toekomst te maken heeft. Mijn gevoel zegt namelijk heel sterk dat, op het moment dat we weer thuis zijn, persoonlijkheid in ons eigen huis een heel grote rol gaat spelen. En ik kan je het volgende verzekeren: als je (nieuwe) inspiratie nodig hebt, ga op reis! De geuren en kleuren, de materialen, de natuur en de cultuur. Alles zorgt voor een frisse en andere kijk op dingen en dat doet altijd goed. Kijk achteraf wat je op de foto hebt gezet, wat trok jouw aandacht? Vaak zit daar een patroon in, zoals je hierboven op de foto’s ziet met de kleurinspiratie. Je krijgt bergen nieuwe energie en inspiratie om bij thuiskomst die invloeden mee te nemen. Alleen al de foto’s van je reis aan de wand doen wonderen. En je droomt dagelijks op of van de trap weer even terug aan die ene reis:


Blijkbaar ontwikkel ik een obsessie voor trappen. Ik fotografeer ze overal. In dit geval in Mexico City, San Cristobal de Las Casas, Mexico en Lima, Peru

Culturen en trends

Wat inspireert meer dan een bepaalde cultuur? Inmiddels hebben we er al verscheidene mogen ontmoeten. Misschien zelfs wel leren kennen. Niet dat we ons helemaal ondergedompeld hebben in een cultuur, maar zo gauw we iets hoorden of zagen in een stad – vooral in Mexico, tot nu toe – zochten we informatie op. Zo ook van de culturen die horen bij de eeuwenoude ruïnesteden, onder andere die van de Maya’s, de Azteken en de Zapoteken. De huidige culturen die vandaag de dag nog leven binnen Mexico, vaak in kleine indianendorpjes, zijn interessant. Elke cultuur gaat gepaard met bepaalde kleuren, gebruiken, klederdrachten en rituelen. We kennen inmiddels allemaal de aztec-print die enkele jaren geleden als fashion- en interieurtrend opnieuw bekend werd. Die patronen vind ik nog steeds prachtig. De variaties lopen inmiddels uiteen van zwart-wit, psychedelisch, kleurrijk of gewoon traditioneel. En nu we het zien wat de herkomst is van een bepaalde trend, vind ik het nog interessanter deze te volgen. In Puebla, Mexico, leerde ik heel veel over een bepaalde tegelkunst, een ambacht die echt uit deze streek komt. De Mexicanen blijken er ook erg trots op, want nog steeds zie je Talavera’s, daar waar ze de ambacht uitoefenen, en gebouwen en straten geheel versierd met deze prachtige kleurrijke tegels in allerlei patronen.


Streetart op de ingang van een Talavera – een stoep versierd met kleine tegeltjes – een beetje Delfts blauw in Puebla, Mexico.

Thema

Het gaat me trouwens niet om trends, eigenlijk alles behalve. Volgens influencers is de aztekenprint ook allang weer ‘uit’. Maar voor mij is het geen trend (meer). Het is voor mij nu een verhaal, een geschiedenis en een cultuur. Dit geldt eigenlijk net zo voor de botanische, de hippie, de bohemian en de welke-trend-ook-niet trends. Buiten dat is het in de wereld van interieur(trends) ook typisch om thema’s te hangen rondom een trend. Denk aan landen en continenten: Ibiza, Mexico, Verengide Staten, Afrika, Azië, Japan of Scandinavië. Dit gaat meestal gepaard met bepaalde kleuren, vormen, patronen en materialen. Handige bijkomstigheid: je slaat de plank veel minder snel mis wanneer je je eigen huis (opnieuw) inricht met een stijl én een thema in je achterhoofd. Mix daarbij een persoonlijk kleurenpalet en je kunt alle kanten op. Soms zelfs met de kleinste aanpassingen.


De kleuren van de natuur… Woestijn in Peru – Kust van Lima, Peru – Sumidero Canyon, Mexico. Wat is de aarde toch prachtig en kleurrijk.

Focus

Onze foto’s hebben nu – en straks nog steeds – voor ons een heel belangrijk en persoonlijke betekenis. Voor onze herinneringen, voor onze thuiskomst en voor onze toekomst. Voor mij is dat gevoel natuurlijk nog veel sterker dan voor Jeroen. Nu ik al vier maanden druk ben met de mooiste foto’s vanuit de meest aparte hoeken, blijk ik een voorkeur voor bepaalde vormen, kleuren en patronen te ontwikkelen. Ik zie, als ik door alle opgeslagen en gearchiveerde – heel belangrijk! – foto’s blader, vaak trappen (zoals hierboven), veel groen en stiekem een knipoog naar Nederland terugkomen. Ook zie ik dat ik een voorkeur ontwikkel voor symmetrie (vormen) en veel architectonische stijlen. Trappen en deuren leiden ergens naartoe, dat maakt het voor mij zo interessant. Ook imperfectie, dieren en de natuurlijke elementen aarde, water, lucht en vuur. Die imperfectie vertaalt zich vooral naar iets in vervallen staat. De natuur heeft z’n weg gevonden en woekert tussen de objecten door en de ene deur is nog schever dan de ander. Het geverfde kozijn bladdert af en daaronder komt weer een andere kleur tevoorschijn. Soms is het zelfs een duister beeld, vooral op een bewolkte dag. En geloof het of niet: dit beeld vind ik juist mooi. Maar… probeer dat maar eens te vertalen naar je eigen interieur, dat wil je natuurlijk niet. Tegenwoordig staan de (kringloop)winkels vol met vintage vondsten. Meubelstukken met een verhaal. Zoals een afgebladderd kozijn uit een woonhuis waar ooit om een bepaalde reden verlaten werd, of oude Louvredeuren uit een Frans kasteel. Een koorbankje uit de kerk of een stalen kruk uit een Oost-Europees ziekenhuis. Roestkleuren en vergrijsde tinten zijn niet voor niets een eigen trend geworden. En guess what: ik vind het prachtig!


Die levendige kleuren rondom een getekende houten deur – Zo simpel kan het zijn, lege houten lijsten op een witte muur – als je de natuur z’n werk laat doen vloekt roze en rood nooit

Inspiratie nodig voor je (nieuwe) thuis of volgende reis? Laat dan een reactie achter of neem contact met ons op. Onze huidige én eerdere avonturen volg je ondertussen natuurlijk via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

Comments are closed.