#014: eerste indruk
14/10/2017
Laat alles zien

#015: comfortzone

Zonder lange boottocht geen prachtige uitzichten

Een veilige haven, een warm gevoel. Waar je ontspannen bent en je jezelf thuisvoelt. Zo zou ik het beste de ‘comfortzone’ omschrijven. Soms word je uit die comfortzone gerukt, soms ga je vrijwillig die uitdaging aan. Je eigen comfortzone is persoonlijk, eigen en bekend. Wij kunnen onze keuzes vrij makkelijk aangeven: de comfortzone is weg. We hebben elkaar en de wereld. Alles is nieuw, onbekend en doodeng. We zijn onze reis begonnen met het simpele doel: een jaar lang reizen. M’n moeder wees me toen al snel op het volgende:

“Dat betekent dus dat je alles in Nederland tijdens dat jaar elders op de wereld meemaakt.”

Dat is natuurlijk een feit. En het besef van zoiets ‘simpels’ wat je normaal meemaakt als Nederlandse of internationale feestdag is best gek. Ook verjaardagen van onszelf en vrienden en familie vieren we dit jaar op afstand. Wie heeft het er niet eens over om Kerst en/of Oud en Nieuw te vieren in een ander land. Een warm tropisch oord of een garantie op sneeuw. Of die beroemde vuurwerkshow eens van dichtbij meemaken. Kerst vierde ik eerder met ons gezin in Praag, Londen, Tunesië en in Torremolinos, Spanje. Mijn negentiende verjaardag vierde ik in Australië. Eigenlijk wordt de dag er niet zoveel anders van, de wereld draait wel door. Maar het moment niet hebben met je familie en vrienden is best apart. Ik ben een gevoelsmens en wil van elke gelegenheid wel iets bijzonders maken. Ondanks de Twenste nuchterheid die daar weer onder schuilt.


Een kijkje in de comfortzone van de zeeleeuwen, de krabben, de vogels en de pinguïns.

Dit is een direct verband: feestdagen en verjaardagen vier je meestal (met mensen) in je comfortzone. Je gaat de festivals af met prachtige mensen, viert je verjaardag met dierbaren en Kerst en Oud en Nieuw met mensen die niet dichterbij je zouden kunnen staan. Sommige mensen hebben niets met deze dagen, dat kan natuurlijk ook. Maar over het algemeen blijf je in je comfortzone bij het vieren van bepaalde gelegenheden. Jouw eigen comfortzone zorgt voor zekerheid, veiligheid, warmte en een goed gevoel. Of het nou over thuis, dierbaren, werkgebied of relaties gaat. Zolang je maar blij wordt van de dingen en de mensen om je heen. Wij worden op afstand ook heel blij van mensen. Mensen die even vragen hoe het met je gaat, eventjes met je bellen en oprechte interesse tonen in waar je bent en wat de plannen voor de aankomende dagen zijn. Mensen die durven toe te geven dat ze je missen, mensen die obsessief en heel lief alles volgen wat je doet. Daar doen we dit voor. We reizen voor onszelf, maar we delen met jullie. Wat ik wel kan aangeven is het feit dat onze comfortzone zal veranderen. Niet per definitie kleiner of juist groter wordt, maar zeker anders. Dat kan ook niet anders. Wij maken nu namelijk zoveel buiten onze comfortzone mee, dat niets daarvan toepassen binnenin een comfortzone simpelweg onmogelijk en misschien zelfs zonde is. Een ding is namelijk zeker: stap je niet (vrijwillig) uit je comfortzone, dan waardeer je minder hoe mooi de dingen om je heen eigenlijk wel niet zijn.


We hebben beide een hekel aan zand. Zand overal. Toch besloten we die buggytocht en het sandboarden midden in de Peruviaanse woestijn mee te maken. En ik kan je verzekeren: die ervaring wil niemand missen.

Buiten verjaardagen en feestdagen om zijn het vaak jubilea die gevierd worden. Een persoonlijke datum die iets bijzonders betekent. Op 20 oktober van dit jaar vierden Jeroen en ik dat we 4 jaar samen zijn. Toen we op die dag terugkeken, bedachten we ons dat we elkaar 4,5 jaar geleden niet eens kenden en nu al bijna 5 maanden samen de wereld rondreizen nadat we 2 jaar hebben samengewoond in een nieuwbouwhuis (een geheel nieuw project) die we op papier kochten, is dat ook een bizar moment van realiseren. Dit jaar nog hoop ik mijn 25e verjaardag te vieren en begin volgend jaar Jeroen z’n 30e, allebei jubilea verjaardagen. Als we bedenken hoe bevoorrecht we zijn op deze leeftijden te mogen en te kunnen doen wat we willen, dan kan daar toch helemaal niets tegenop? Zelfs wanneer we dit jaar ons samenzijn grotendeels in het vliegtuig doorbrachten.

Daarbij maken we in het buitenland – meestal per toeval – ook weleens nationale feestdagen mee. Zo vierden we in de Verenigde Staten de 4th of July (sinds 1776) en in Mexico ook de onafhankelijkheidsdag op 16 september (sinds 1810). En hoe typisch en veelzeggend: hoe kunnen wij beter onze onafhankelijkheid vieren dan tijdens onze wereldreis?

En die comfortzone dan?

Daar staan wij grotendeels buiten, buiten ons eigen. We slapen op ontelbare verschillende plekken, in verschillende steden met telkens weer andere geluiden. We spreken met handen en voeten Spaans omdat Engels soms geen optie was in Mexico en Peru, we praten Engels met andere reizigers over de meest uiteenlopende onderwerpen. We praten Spaans tegen Thaise mensen omdat we dat net gewend zijn en vergeten te schakelen. We verplaatsen ons niet meer met een (eigen) auto, maar per openbaar vervoer. En sowieso gaan vele dingen in landen en op reis anders dan in Nederland. Soms is dat pittig. Soms is dat ook fijn. Realistischer zou zijn om alles met iets kleinere stapjes te doen. Verander iets uit je dagelijkse routine, die veilige comfortzone, 1 ding op een dag. Ga lekker buiten de deur eten, ga eerder naar bed dan normaal of ga na het eten lekker wandelen in plaats van voor de tv hangen. Verras die ene die je al maanden niet meer hebt gesproken met een telefoontje. Laat je eens minder leiden door bijvoorbeeld tijd, verplichtingen of wat dan ook en ga lekker je eigen weg. Niet alles buiten de comfortzone is eng en niet alles daarbinnen hoeft je nog zo blij te maken als eerder. Ga op avontuur!

De prijsvraag van dit blog: welk woord gebruikte ik hier het meest? 😉 Welke feestdag of (eigen) verjaardag maakte jij in het buitenland mee? Hoe was die ervaring? Laat het ons weten! En intussen volg je ons natuurlijk al lang en elke dag iets meer via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *