#007: de reizende toerist
02/08/2017
#008: contrast
14/08/2017

Boston, Verenigde Staten, juni 2017

Cup of Tea

Onze eerste ontmoeting met de Verenigde Staten: de welvarende havenstad Boston. Eén van de rijkste en oudste steden van Amerika. Het draait vooral op de financiële sector. Maar ook verzekeringen, onderwijs, medische diensten en hightechproducten en -research zijn belangrijk en groot in de hoofdstad van de staat Massachusetts. Buiten toeristen zijn er ook veel studenten te vinden, de particuliere universiteit Harvard is namelijk direct tegen Boston aan (in Cambridge) gevestigd.
Wie kent de Onafhankelijkheidsverklaring niet? Het begon allemaal met de befaamde ‘Boston Tea Party’. Het gebouw waar deze party begon is nog steeds toegankelijk en doet nu dienst als museum met alle informatie over die periode. Er loopt een Freedom Trail door de stad die je langs belangrijke punten, gebouwen en plekken leidt die te maken hebben met het begin van de onafhankelijkheid in Amerika. Er waren ongetwijfeld veel eerste ontmoetingen tussen mensen, plaatsen, import- en export. En veel geschiedenis.

Er waren ongetwijfeld veel eerste ontmoetingen tussen mensen

Eerste ontmoetingen

Zo ook voor ons. In Boston hadden we dus onze eerste ontmoeting met de Verenigde Staten. Met AirBnB, met re-fills, met miles, inches, foot en gallons. Ook ontdekken we het ideale alternatief voor taxi’s: Über en Lyft. Het contrast met IJsland is uiteraard erg groot, daarom interessant. Hier beseffen we ook steeds meer dat het geen vakantie of korte trip is, maar dat we ons juist steeds verder van huis begeven. Steeds meer naar het onbekende – waar we trouwens erg snel aan lijken te wennen – en natuurlijk elke dag een dag langer van huis. Van wat we bekend noemen, ons thuis, onze comfortzone. Ook ontmoeten we elkaar opnieuw en – niet geheel onbelangrijk – onszelf.

AirBnB

Iedereen kent het tegenwoordig, niet iedereen heeft het ooit ervaren. Voor ons was het in Boston de eerste keer. We zitten natuurlijk met een budget, dus direct in het stadscentrum is niet te doen voor ons. We besluiten te kijken in een bredere omtrek en komen iets in de buurt ‘Malden’ tegen, officieel geen Boston. Wel een erg leuke buurt waar we onmiddellijk een deel Amerika ontdekken: veranda’s, grote auto’s, enorme diversiteit en enorm veel elektriciteitskabels langs de houten lantaarnpalen. Voor ons voelt het meteen aan als ‘Amerika’. Bijzonder hier te zijn. Je ziet en leest zoveel over de Verenigde Staten, maar om er zelf eindelijk te zijn is een bizar gevoel. En ook dat went erg snel – we wandelen door de verschillende buurten en vinden onze weg met Über en Lyft.


Ons eerste Airbnb-adres in Malden, Massachusetts

The Freedom Trail

Zo heet de route dus in Boston, die je langs allerlei belangrijke plaatsen leidt. Maar hier begint ook onze eigen, zeer persoonlijke, freedom trail. Elke stap die we zetten gaat gepaard met een stapje extra vrijheid. Dat realiseren we ons natuurlijk niet letterlijk elke stap, maar het is een feit en best gek daarover na te denken. Wat is vrijheid? Hoe ervaren we dit en wanneer vind ik mezelf vrij? Hoe laat je de ander vrij en hoeveel vrijheid heb je nodig? Dit is makkelijk vragen, maar moeilijk te beantwoorden. Het is allemaal een kwestie van ervaringen en voelen waar je je het best bij voelt. Dit spreken wij tweeën zoveel mogelijk uit naar elkaar. Zo luisteren we naar elkaar en elkaars (behoefte aan) vrijheid, maar ook naar onszelf. Zo vergeten we minder snel wat we belangrijk vinden en regelmatig terug naar die basis is een belangrijk gegeven.

Wat is vrijheid? – Dat is makkelijk vragen, maar moeilijk te beantwoorden.

Een belangrijk punt van de Freedom Trail is Old State House, Washington en State St. Wanneer je hier een stuk langs Congress St. wandelt, richting de Boerenmarkt, dan kom je in een prachtig oud gedeelte met barretjes met live muziek (tip: Blackstone Grill) en restaurantjes. Je kijkt uit over een smal, langgerekt parkje en zorg daar dat de tijd even stil staat, geniet.
Ontdek daarna – langs het beroemde Union Oyster House – de idyllische straatjes Hanover en Salem. Ontzettend veel Italiaanse restaurantjes in prachtige architectuur. Je waant je terug in de tijd met de geur van versgebakken pizza’s en pasta’s. Verdwaal, geniet en ervaar. Alles ademt geschiedenis en cultuur. Stiekem is het zelfs een beetje Europa in Boston, maar dan op z’n Amerikaans.

Het is ook – feitelijk – de weg om van het (drukke) centrum langs winkels, indrukwekkende gebouwen, over het water en met veel diversiteit naar de haven te wandelen. Eigenlijk ideaal: je kunt niet verdwalen, je neemt informatie mee over de trail en de verschillende punten en je komt vanzelf uit – via winkels en boulevards – bij de Boston Marina. Het is geen enorme wandeling en je kunt er natuurlijk zo lang over doen als je zelf wilt. Zo zaten wij tussendoor op een terrasje, toeristen en locals te observeren. We zien ze komen en gaan, ieder een andere richting op. Al liep het grote aantal dezelfde kant op: naar de haven. Niet perse omdat dat het eind (of het begin) is van de Freedom Trail, maar omdat op het moment dat wij in Boston zijn ook het grote evenement ‘Sail Boston 2017 | Tall Ships’ bezig is. En de haven is momenteel de enige plek een beetje uit te waaien. Het is warm. Summer’s coming.

Achteraf, nu ik dit schrijf en we allang afscheid hebben genomen van de Verenigde Staten, denk ik dat we meer ‘Amerika’ hebben ervaren op dit moment dan de stad zelf. En dat is eigenlijk wel gaaf. Het hing – en hangt – voor ons dus niet af van de soort stad waar we begonnen. Maar van de ervaring zelf. En die is indrukwekkend. Vanaf hier vergelijken we natuurlijk de verschillende buurten, steden en landen met elkaar. Daarvoor zijn we op reis: wat zien we? Waar worden we nou eigenlijk gelukkig van? Citytrips? Een hele grote stad waar we dagen kunnen verdwalen? Of toch de natuur? Met allerlei verrassingen, indrukken en uitzichten. Wie weet wordt het een combinatie. We zullen ons laten leiden door de wind en maken af en toe een tussenstop in een tussenliggende stad.

Vergeet ons niet te volgen! Dat doe je natuurlijk via: Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee

2 Comments

 1. Marie-Lise schreef:

  Fijne blogpost. Ik ben zelf nog niet in Boston geweest, maar het nodigt uit!
  Ik ben alvast naar de volgende stop in jullie reis. 🙂

  • Manon schreef:

   Hi Marie-Lise,

   Dank je! Boston is top als citytrip. Beetje cultuur, geschiedenis en heerlijk eten!

   Waar ben je precies naar toe? Ik ben benieuwd!

   Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *