#003: routine en avontuur
10/06/2017
#004: richtingen
23/06/2017
Laat alles zien

Geysir - Geiser in de Golden Circle

IJsland, juni 2017

Het land heeft een prachtige natuur, aardige mensen en overweldigende bezienswaardigheden. Ruim een week mochten we genieten van al het moois wat IJsland te bieden heeft. We mochten ontdekken wat de magie van IJsland is. Maar wat is het dat IJsland zo uniek maakt? Wat is het geheim van IJsland? In dit blog omschrijf ik onze persoonlijke bevindingen en geef ik tips & tricks over wat (niet) te doen in IJsland.

geniet van de stilte, de uitzichten, de magie en de rust van IJsland.

Wij

IJsland is puur, simpel en schoon

De schoonheid maakt het land zo puur. De puurheid maakt het land zo simpel. Het simpele zorgt voor de schoonheid in het land. Overal. Alsof iedereen – want wij sowieso – rekening houdt met het feit dat IJsland zo puur is. Er ligt geen rotzooi bij watervallen en andere bezienswaardigheden. De stenen bij ‘Geysir’ zijn niet ondergekalkt en hoe ver we de natuur ook inkijken: geen vuil of vandalisme. Zou iedereen het dan met ons eens zijn dat zo’n puur land als IJsland het niet verdient te worden besmeerd? Bij veel (kleinere) bezienswaardigheden staan niet eens prullenbakken. Toch vind je er geen hoopjes afval.

Wat is er meer nodig dan een kamer met een raam om het prachtige uitzicht te omarmen? Wat is er meer nodig dan een auto met een achterklep om ’s ochtends als eerste de zoute, zilte zeelucht te ruiken en te proeven? Wat is er meer nodig dan een restaurant met een duidelijke menukaart en wat tafels met stoelen? Er is niets ‘fancy’ aan de inrichting. Maar dat is ook niet nodig: IJsland leeft natuur en de natuur leeft een prachtig leven in IJsland.

Watervallen

De (land)dieren zijn natuurlijk beperkt. Sommige soorten zijn per ongeluk of met opzet geïmporteerd. Het IJslandse paard bijvoorbeeld: de Vikingen hebben het ooit geïmporteerd en er bestaat een wet die exporteren tegengaat. Doordat dit het enige ras is waarmee gefokt wordt, is het IJslandse paard het puurste soort ter wereld.

IJsland leeft natuur en de natuur leeft een prachtig leven in IJsland.

IJsland is indrukwekkend, ruig en ongerept

Buiten de hoofdwegen om zijn er kiezelwegen en nog slechtere wegen. Bij sommige wegen wordt uitvoerig gewaarschuwd dat je alleen met een 4×4 de weg op mag. Wel handig je daaraan te houden natuurlijk wanneer je een huurauto hebt. We verbaasden ons soms om het feit dat de wegen zo slecht zijn. Maar aan de andere kant: waarom zouden ze het verbeteren? De gemiddelde auto die hier rijdt kan de hobbeligste weg wel aan en dit is weer zo’n ding: het houdt IJsland echt, ruig en ongerept. Zoveel plekken op de wereld zijn bebouwd, verbouwd, veranderd of verpest. Hier niet. Hier is het mooi. Volgens mij is IJsland heel zacht en veert het mee wanneer je met je voet op een berg gaat staan. Zo voelt het echt. We hebben het niet geprobeerd; zonde van de natuur.

IJsland is geschiedenis, heden en toekomst

Informatie en geschiedenis over een land kan elke ‘dummie’ online opzoeken. Maar in IJsland zie je die geschiedenis ook. Je voelt het, je ruikt het en je proeft het. De vulkaanuitbarstingen hebben – uiteraard – sporen achtergelaten en daardoor lijkt het op sommige plekken alsof je op de maan rijdt door al het lavagesteente om je heen. Veel woorden en plaatsen zijn vernoemd naar gebeurtenissen in de geschiedenis en IJsland is hier ook trots op. Aan de kant van de weg – bij bezienswaardigheden of het binnenkomen bij nationale parken – vind je veel informatie over de plaats, de mensen en de natuur. Het land is van alle gemakken voorzien, maar niets overheerst. Het platteland is degelijk en simpel. Soms neigt het naar ouderwets, maar ik vind het charme uitstralen. Het hoort hier. En waarom vernieuwen als het allemaal nog best zo kan?

Door de natuurlijke krachten van het prachtige land is het grotendeels zelfvoorzienend/-opwekkend wat energie betreft. IJsland kan van warm/heet water worden voorzien door de geisers, hot springs en vulkanen en stroom draait op de kracht van water(vallen). Sommige dorpen hebben te allen tijde licht van deze natuurlijke krachten. Milieubewust en hartstikke groen.

Wat ons opviel: alles in IJsland leidt ons naar water en/of ijs.

Onderweg

IJsland is vertrouwen, trots en down to earth

In- en uitchecken bij guesthouses gaat op blind vertrouwen. De eerste nacht vonden we onze kamer (hadden we nog voor het kiezen ook) d.m.v. een a4-tje in de brievenbus waar ook de code van de buitendeur op stond. De check-out procedure ging als volgt: sleutel in het slot van de kamer en een berichtje in het gastenboek achterlaten. Een fijne binnenkomst, we ervoeren onmiddellijk de kalmte en het vertrouwen wat hier (over)heerst. Dat beseffen is fijn en in deze tijd soms zelfs nodig.

Down to Earth weerspiegelt ook het simpele en het pure van IJsland. Waarom een oversized omheining om het erf als het ook kan met een touwtje? Soms ontsnappen paarden en schapen. Deze lopen dan naast en/of over de weg, maar dat heeft iets magisch. Wel opletten geblazen. ‘Gelukkig’ mag je maximaal 90 km/u rijden. Dit is langzaam genoeg om ook onderweg maximaal te genieten van alles wat je tegenkomt en snel genoeg om binnen redelijke tijd van plek A naar B te komen (behalve als je niet realistisch bent met afstanden binnen relatief korte tijd).

Sneeuw

IJsland is ontzettend trots op de natuur. En wij snappen dat. Punt.

IJsland zit vol verrassingen

Of het nou om het weer gaat, het landschap, het onderkomen van vanavond of de mensen. In IJsland val je van de ene verrassing in de andere. Elke 5 minuten kan het weer veranderen. Van ijskoude wind naar een heerlijk zonnetje. Van een dikke bui rij je zo via zonnestralen in een volgende regenbui. Wij hebben erg veel geluk gehad. Het weer was prachtig en de harde wind viel best mee. Het is trouwens een kwestie van kleden in laagjes zodat makkelijk een laag aan of uit te trekken is.

Noem het een verrassing of een verbazing: helaas is IJsland voor ons Nederlanders schreeuwend duur. Sinds de economische crisis is het toerisme flink toegenomen door het indeuken van de IJslandse Kroon, maar nog steeds betaal je erg veel geld voor een beetje luxe. Een biertje in een restaurant kost je al gauw € 10,- en een entrecote kan oplopen tot € 45 – 50,-. Voor een overnachting in een simpel hostel waren we gemiddeld € 50,- p.p.p.n. kwijt. Dit was inclusief ontbijt, maar met een gedeelde badkamer en een kamer van ca. 8-11 m2.

Water

IJsland is te doen zonder dat het handenvol geld kost. Via WOW Air vlieg je goedkoop en rechtstreeks in 3.5 uur naar het prachtige eiland. Onderstaand een aantal algemene tips en zodat het budget overzichtelijk blijft:

Tips:
 • Huur een 4×4-auto. De wegen – excl. hoofdwegen – zijn dusdanig slecht dat je met een personenauto heel erg beperkt bent bij het bezoeken van (toeristische) bezienswaardigheden. Meestal is een 4×4 in verhouding niet veel duurder en je kunt veel meer zien/doen.
 • Zorg voor extra verzekeringen voor de auto buiten de basis. Wij raden sowieso een extra dekking aan en een verzekering voor steenslag. Dit kost je van te voren iets meer, maar scheelt je altijd (reparatie)kosten achteraf.
 • voor je het weet loop je tegen een hot spring of lavapool aan.

 • Zoek zelf bezienswaardigheden op. Een excursie boeken is zonde (behalve bij dingen die je echt wilt doen en niet alleen wilt zien). En bijna alle bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken.
 • De wegen zijn goed te volgen, blijf zoveel mogelijk op de hoofdwegen en houdt grote(re) steden aan als richting.
 • Parkeren kan overal gratis, wij hebben in ieder geval nooit hoeven betalen voor het parkeren, ook niet in Reykjavik.
 • Kamperen is een goede budgetoptie. Er zijn veel kampeerplekken, vooral in de buurt van de Golden Circle. Je betaalt zo’n €10-15,- per nacht (dit is meestal inclusief gebruik lokale voorzieningen). Zorg dan wel voor een goede uitrusting: ook in de zomerperiode kan het ’s nachts flink afkoelen. Gekookt water in een bidon is een goed idee: leg deze (gewikkeld in een grote sok of sjaal) bij je voeten tegen de kou.
 • Kamperen is ook mogelijk in de ‘vrije’ natuur. Zoek wel goed op welke regels gelden, al is dit makkelijk wanneer je een paar dagen in het land bent. Het wijst zich vanzelf. Je ziet waar het niet mag en je ziet waar het wel gebeurt.
 • Doe boodschappen bij de Bonus (Piggy Store). Dit is de goedkoopste supermarkt in IJsland. Deze vind je in de grotere steden, rondom Reykjavik en bij het vliegveld (Keflavik).
 • Shoppen op het vliegveld is erg besparend: inwoners van IJsland doen het ook, vooral voor alcohol en tabak. Tax-free scheelt nogal omdat de accijnzen erg hoog liggen voor deze producten.
 • Neem altijd zwemkleding en een handdoek mee in je daypack wanneer je erop uittrekt, voor je het weet loop je tegen een hot spring of lavapool aan waar je heerlijk in kunt dobberen en kunt opwarmen.
 • Vind je het fijn/belangrijk in het (pikke)donker te slapen? Vergeet dan geen slaapmasker: vanaf begin juni is het zo’n 24 uur per dag licht in IJsland en dan kun je niet zonder.
 • Door dat oneindige (dag)licht is het heerlijk om nachtelijke wandelingen te maken. Bijna alle bezienswaardigheden zijn gewoon dag en nacht toegankelijk voor publiek, maar ’s avonds/’s nachts uiteraard stukken rustiger.

De allerlaatste en -belangrijkste tip: geniet van de stilte, de uitzichten, de magie en de rust van IJsland. Buiten de toeristische attracties om is het heel waarschijnlijk dat je bezienswaardigheden (zo goed als) voor jezelf hebt. Pak daar je rust. Kijk, voel, ruik en proef wat je ervaart.

Vik

Je zult van IJsland houden als je:

 • van wandelen houdt: veel ‘hidden treasures’ vind je na een paar kilometer wandelen. Let op: meestal houdt dat in dat er aardig geklommen moet worden. Maar neem van ons aan (en we zijn zeker geen über-hikers) dat dat meestal 100% de klim waard is.
 • van mooie uitzichten houdt: om elke hoek, na elke berg en in iedere stad word je verrast door het aantal prachtige vergezichten dat het land rijk is.
 • van fotografie houdt: IJsland is een verschrikkelijk fotogeniek land.
 • simpelweg een natuurliefhebber bent die graag buiten is.

Is IJsland iets voor jou? We zijn benieuwd! Mis je iets over IJsland in dit artikel door je eigen ervaring? Vertel het ons zodat we onze ervaringen kunnen delen. Ga je binnenkort naar IJsland? Geniet van wat je meemaakt en als je het wilt: wie weet kunnen we je persoonlijke en gerichte adviezen geven.

Vergeet ons niet te volgen op onze ontdekkingstocht over de wereld en door het leven. Je mist niet als je ons volgt via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

8 Comments

 1. Peter Morsink schreef:

  Wat een mooi verhaal. Heb het met plezier gelezen. Educatief en interessant. Blijf zo doorgaan. Blijf ik jullie volgen. Benieuwd naar de volgende bestemming. Groeten Peter

  • Manon schreef:

   Dank je, Peter! Dan is in ieder geval 1 ding zeker: je zult ons blijven volgen . Tot het volgende (blog)bericht!

 2. Ineke Seubring schreef:

  Hoi manon&Jeroen al heel wat gezien lees ik zo kunnen wij er ook een beetje van mee genieten ……dat het niet donker wordt zal ook eerst wel raar zijn!
  mooie foto’s

 3. Mamsie en Jan schreef:

  Hey globetrotters, geweldig zo jullie het land in jullie opnemen tot in detail. En wederom er een prachtig verhaal van hebt gemaakt. Erg boeiend om te lezen ook, echt interessant. En dan de foto’s, prachtig.

 4. Bert Alberts schreef:

  Hoorde van je moeder dat het prachtig was. Nu naar Boston?

  • Manon schreef:

   Hi Bert!

   IJsland was inderdaad een geweldige ervaring. Een prachtig land!
   En we zitten sinds woensdag in Boston, ook hier is t erg mooi