#011: fotogeniek
19/09/2017
#012: balans
30/09/2017

Nashville, juli 2017

Capital and Home of Country Music

Droom jij weleens van een plek waar het er precies zo uitziet als in de film of in videoclips en waar het vandaag de dag nog echt zo leeft? Dan is Nashville jouw ideale (volgende) bestemming! Oh, wat wel een klein beetje belangrijk is: je moet van countrymuziek houden. Grote cowboyhoeden, Levi’s spijkerbroeken of -shorts, vergrijsde t-shirts en leren cowboylaarzen. Meng daarbij het zuiderse accent, de pick-up trucks en oude auto’s en de constante klanken van country-muziek en het plaatje is compleet. Evenals het gevoel. Het is er, het klopt helemaal. Nashville is een snelgroeiende stad, mensen gaan er voor de vele werkgelegenheid naartoe. Er is momenteel veel werk in de zorg te verkrijgen. Vele (wanna-be)artiesten komen nog steeds deze kant op om zo hopelijk hun doorbraak te maken door een ontdekking in een café op Broadway. Wat Nashville zo vreselijk bijzonder en ‘echt’ maakt, is het feit dat artiesten oprecht goed leren te zijn. Ze oefenen en oefenen, dag in, dag uit. In kleine studio’s bij vrienden en collega-artiesten en dagelijks live om hun kwaliteiten te verbeteren. Bijna elke artiest speelt gitaar (het zijn veelal mannen, merkten we) en bouwen elke dag hun benodigdheden meerdere keren op om in verschillende café’s, clubs en restaurants te spelen aan ‘the strip’ van Nashville: Broadway. En is het werk niet helemaal ideaal? Inwoners blijven alsnog vaak hangen door de laidback sfeer en het dorpse gevoel die nog steeds overheerst in de groter groeiende hoofdstad van Tennessee.


Honky-Tonkin’ op Broadway

Dat is waar het allemaal gebeurt. ‘The strip’ van Nashville is een lange weg waar je alle bekende en gezellig drukke café’s en clubs van de stad kunt vinden. Ook de winkels vol souvenirs, country-DVD’s, -CD’s en -LP’s en countryboots zijn daar te vinden. Overal waar je loopt hoor je country-muziek en meezingende mensen. De eerste vraag die onze eerste Air-BnB host ons vroeg was: ‘Are you’all gonna honky-tonkin’?’ Daarmee bedoelde hij of we gewoon lekker losgaan en bier gaan drinken op Broadway, tussen alle liefhebbers en inwoners van de Country Capital in. Ja, zeker doen we dat. Maar we zaten op dat moment dichterbij ‘Five Points’, een klein toeristisch deel waar 5 wegen samenkomen op 1 kruising. Op die kruising zijn allemaal barretjes en restaurants te vinden en de inmiddels befaamde ‘Five Points pizza’. Op Broadway voor mij heel speciaal, voor een ander wellicht gewoontjes: de enige echte eigen Alan Jackson bar (AJ’s), inclusief rooftop bar. Door Alan Jackson – via m’n vader – werd ik bekend met het fenomeen ‘country-muziek’. In 2005 nam hij een album van Alan Jackson (What I Do), letterlijk vanuit Nashville, mee naar huis en ik draaide ‘m grijs. Geweldig vond ik het. Ik ben me meer gaan verdiepen in de muziek en dat legde eigenlijk de basis om dit als bestemming tijdens onze reis mee te nemen. Het geluk wil dat Jeroen ook kan genieten van dit genre, de algehele sfeer en de (soort) mensen. Ook als contrast op de grote wereldstad New York was het een welkome afwisseling.


4th of July

In de week dat wij er waren, maakte de stad zich op voor de grootse viering van the 4th of July. In heel de Verenigde Staten natuurlijk dé feestdag van het jaar en Nashville heeft een van de grootste en mooiste vuurwerkshows van het land. We zagen dus een heleboel dranghekken op Broadway en de opbouw van podia en vip-decks. De artiesten die optraden waren iets meer lokaal en bij ons onbekend, maar absoluut niet minder goed of gezellig. Enkele weken geleden waren (begin juni) de CMA-awards (Country Music Association). Uiteraard een hele happening in Nashville. Onder andere Dolly Parton en Carrie Underwood sleepten dit jaar een award in de wacht. Helaas hebben we dit feest gemist. Maar blijkbaar hadden wij de onafhankelijkheidsdag! Zelf hadden we er niet zo over nagedacht, 4 juli betekent in Nederland natuurlijk niets. We boekten ons tweede Air-BnB-adres tot en met die dag en kregen ook een opmerking van deze host: ‘hoezo gaan jullie OP 4th of July door?’ Dat wisten wij zelf ook niet, dus we boekten een nachtje extra onder het motto ‘nu we er toch zijn’ en mochten samen met de Verenigde Staten hun Onafhankelijkheid vieren. Eigenlijk zoiets als Koningsdag/Koninginnedag in Nederland. Feest. Bier. Muziek. Alleen aan het einde van de avond komt hier een geweldige vuurwerkshow bij. Vanaf Broadway, voor het Hardrock Café, aan de andere kant van de rivier was het prachtige siervuurwek te zien. Wat een spektakel, wat een feest!


Wat te doen

Buiten het feit dat Broadway en Five Points bekende plekken zijn in Nashville en wij toevallig 4th of July mochten meemaken, is er nog veel meer te doen. We brachten een bezoek aan de Grand Ole Opry: ‘the show that made country music famous’. Nu is het (buiten een dagelijkse radioshow) een podium voor country-artiesten die lid zijn en/of worden op het eerste moment dat ze het podium betreden van de Grand Ole Opry. We hadden een geweldige rondleiding waar je jezelf waant in het leven van een country-artiest. Van de artiesteningang tot kleedkamers, van de gezamenlijke ruimte backstage tot hét podium met de wereldberoemde houten cirkel met de Grand Ole Opry microfoon. Zelfs de postvakjes met fanmail mochten we aanschouwen. De countryartiesten worden hier ‘humble and kind’ gehouden, ze hebben namelijk hun (lievelings)kleedkamer niet voor het uitkiezen. Kleine zaken die zo’n groot verschil kunnen maken in een wereld vol drugs, seks en rock’n’roll.

Het Johnny Cash Museum is ook zeker een bezoek waard – als we het toch over drugs, seks en rock’n’roll hebben -. Waar wij als jonge Nederlanders alleen ooit hoorden van Ring of Fire en Hurt en de oudere lezer vast bekend is met A boy named Sue en I walk the Line kom je in dit museum achter het feit waarom hij zoveel betekende voor de Amerikaanse muziekliefhebber en bevolking. Hij zette zich in voor de rechten van indianen en gevangenen. Hij deed dienst in het leger in West-Duitsland en daar zijn overal prachtige details van terug te vinden in het museum, zoals de correspondentie met z’n toenmalige vrouw. Na deze dienst probeerde hij naam te maken in de muziek. Daarbij had ie natuurlijk een prachtig diepe stem en een interessant leven. Inmiddels is hij alweer 14 jaar (12 september 2003) overleden en was hij behalve zanger ook acteur en auteur. En dan te bedenken dat z’n laatste grootste hit in Nederland een cover was…


Het beroemde hout en standaard van the Grand Ole Opry – Ingang Johnny Cash museum – De ‘wall of fame’ in het Country Museum

Dan natuurlijk nog hét museum van Nashville: Country Music Hall of Fame & Museum. Van het ontstaan van het country-genre en alle historie tot tijdelijke exposities. Enorm veel items zijn gedoneerd en zo krijg je als bezoeker echt een persoonlijk kijkje in de levens van veel artiesten. Auto’s van Elvis Presley, gitaren van Alan Jackson, kleding van Dolly Parton en een heel huishouden van Shania Twain zijn slechts enkele items van tig interessante bezienswaardigheden. De gehele muur is bedekt met allemaal gouden en platina platen van albums en singles die door artiesten gedoneerd zijn.

Lyften met Uber

Een relatief beknopt centrum – uitgezonderd the Grand Ole Opry – met vele buurten, zorgt dat loopafstanden te groot zijn in Nashville. Met Lyft en Uber kom je overal gemakkelijk en relatief goedkoop, een rit van 20 minuten kost ca. $10. Persoonlijk contact met een bestuurder is wat we prettig vinden aan het gebruik met deze service. Al hadden we ook leuk contact met een taxichauffeur over Mexico: “Use a lot of sunscreen, you can see how black I am and I still got fucking sunburnt”. Qua kosten viel het verschil best mee. Al moesten we op een taxi zo’n 45 minuten wachten tijdens een storing in de app van Lyft en betaal je meer voor een extra passagier met een taxi in Nashville en heb je te maken met voorrijkosten. Wat ideaal is aan Lyft en Uber: je betaalt met creditcard, dus er komt nooit contant geld aan te pas. Dit is veilig voor zowel ons als passagiers als voor de bestuurder. We weten vooraf wat we moeten betalen. Als de chauffeur dus een blokje om zou rijden, kost het ons niets extra. Via de app van Lyft en Uber kun je onmiddellijk na de rit deze beoordelen. Heel accuraat en snel. In bepaalde steden maak je nog wel eens mee met taxichauffeurs dat ze een ‘toeristische route’ nemen omdat we de stad toch niet kennen en zo uiteindelijk meer betalen. Dit is trouwens de reden dat ik meestal google Maps bijhoud tijdens een rit om te zien of we niet (teveel) uit de richting gaan. We hebben ons te allen tijde veilig gevoeld tijdens het gebruik van de service van Lyft en Uber. Mensen zijn meestal geïnteresseerd in je (dat is waarschijnlijk grotendeels waarom ze Lyft- of Uber-bestuurder zijn of worden) en zijn enthousiast over onze plannen. Ze vertellen interessante dingen over hun stad, hun reizen en/of hun afkomst, waarom ze in dit geval in Nashville terecht zijn gekomen en waar de hotspots te vinden zijn. Ook maakte elke chauffeur ons jaloers met het feit dat we dé country-happening hebben gemist: de CMA-awards. Dit blijkt maar eens hoe country nog altijd diep in het hart zit en leeft in Nashville: the Capital and home of Country music.

Ben jij nou ook (nog meer) geïnteresseerd geraakt in ons? Volg al onze avonturen via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *