#009: plannen
18/08/2017
#010: hospitality
29/08/2017

New York, juni 2017

Eerste stapjes in New York, New York

Op een regenachtige avond stappen we de bus uit die ons van Boston naar hartje New York heeft gebracht. We kijken omhoog en het gevoel wordt onmiddellijk duidelijk. Dit is New York. Dit is die prachtige stad. Een wereldstad. Omdat het steeds harder begint te regenen en wij al onze bagage bij ons hebben, besluiten we straight away naar ons AirBnB-adres te gaan. Per ongeluk nemen we best nog wat indrukken op van de stad, want uiteraard weten we niet waar we naartoe moeten lopen. Wat een heerlijk gevoel: ‘lost in New York’. We schijnen de PATH-metro te zoeken. Na enkele stations komen we aan bij het ondergrondse Pennsylvania Station en we ontdekken dat er ook ondergronds een hele stad gebouwd is en het daar leeft. Dit blijkt het kloppend hart van veel (regionale) treinen en knooppunten. We bevinden ons momenteel ook onder Madison Square Garden. We zijn allang blij dat we ondergronds wat meters kunnen maken om de plensbuien boven de grond te ontwijken. We zijn eindelijk waar we moeten zijn en nemen (laag en) droog de metro naar Journal Square, New Jersey, om de eerste nacht in te gaan.

Tot zover proberen niet de über-toerist uit te hangen…

Een weekje downtown

We ontwaken en ontdekken New York. We nemen hier 7 dagen de tijd voor. Ik ga nu niet vertellen wat we per dag allemaal hebben gezien, welke route we hebben gelopen en hoeveel foto’s zijn gemaakt. Dat is wel erg saai en je moet lekker zelf weten wat je gaat zien, doen en ontdekken. Ervaringen zijn heel persoonlijk, maar wel leuk om te delen. Daarom vind ik het wel interessant te benoemen dat we nekpijn kregen en overal bijna tegenaan liepen. Je blijft namelijk naar boven kijken. Dus pas op en laat je regelmatig masseren… You’ll thank me later.


Nekpijn, want we blijven maar omhoog kijken en ons verwonderen.

Ook kregen we in deze week van het thuisfront te horen: “mooie foto’s, maar mag ik ook wat zien waar jullie zelf op staan?” We besloten een selfie-stick te kopen. Tot zover proberen niet de über-toerist uit te hangen… We moeten nog een beetje uitvogelen hoe dat ding werkt en lopen onwennig over straat. Tot zover is het me gelukt zonder in te zoomen, van dichterbij, foto’s van gebouwen en andere omgevingen te maken. Maar van onszelf? We blijven oefenen… We willen natuurlijk zelf ook mooie herinneringen overhouden aan de reizen, dus foto’s maken van onszelf in een bepaalde omgeving is ook zeker wel fijn. En wat mij daarbij heel leuk lijkt is het feit dat we veranderingen doormaken. Ons haar wordt lichter, onze huid wordt getinter en de mate van ontspanning blijkt ook af te lezen van ons gezicht. Het zal ook zeker gebeuren dat we foto’s terugkijken en denken: “hé, daar was die broek nog heel en dat shirtje was ik daar nog niet verloren.”

‘Lost in New York’

Een lesje NYC in een notendop

Tijdens deze week bezochten we onder andere: het Rockefeller Center – waar NBC televisieuitzendingen worden verzorgd, o.a. The Tonight Show met Jimmy Fallon, Staten Island – deel van New York te bereiken met een gratis ferry. Oorspronkelijk wordt deze gebruikt door forensen die tussen werk en thuis pendelen over het water, maar waar wij uiteraard ook dankbaar gebruik van maakten om van redelijk dichtbij de Statue of Liberty te spotten, verschillende buurten in Manhattan, zoals East Village, the Upper East Side, Hell’s Kitchen, Greenwich en Lower en Midtown Manhattan. Het is bijzonder om de verschillende buurten binnenin zo’n groot centrum te zien. Elk deel is totaal anders qua sfeer, drukte en uiterlijk. Wat overeenkomt zijn de drukke avenues tussen de blokken (streets) door en de – uiteraard – yellow cabs. En bezochten we Brooklyn door over de Brooklyn Bridge te lopen. De skyline van New York City die steeds iets kleiner wordt en die van Brooklyn dichterbij zien komen is ook erg bijzonder te ervaren.


De omgeving in East Village – Hard Rock cafe op Times Square – De pride optocht in Greenwich

Small talks in een Brooklyn Bar

Jeroen was heerlijk aan het werk in Brooklyn. Ik zat buiten op de patio en een man opende met mij een gesprek. Het werd een educatief en herkenbaar gesprek, vol met interessante verhalen. Hij vertelde onder andere dat er zoveel licht wordt geproduceerd in NYC, dat er geen universum zichtbaar is in het centrum.

Iedereen kan altijd nog zelf beslissen in New York te willen (op)groeien

Ook vertelde hij over een operazanger die in het hart van NY woonde (om de hoek van Metropolitan Opera) in verband met zijn passie en beroep. Hij kon alleen erg slecht in slaap komen en was bang dat-ie aan insomnia zou lijden. Zijn dokter adviseerde hem toen te verhuizen naar een rustigere buurt en zo kocht hij een huis in Jersey City (New Jersey, andere kant van de Hudson River). Het bleek enorm te helpen, doordat hij eindelijk rust kreeg en letterlijk uit ‘The city that never sleeps’ gehaald werd. Ook wist hij te vertellen dat basisscholen in NYC een project ontwikkelden om kinderen letterlijk uit de stad te halen. Kids zouden zo eindelijk (alleen) zichzelf kunnen horen zonder factoren van buitenaf en beter kunnen uitvinden wie ze zijn. Ze kunnen zich dan beter identificeren en naar zichzelf leren luisteren. Volgens mij een topproject en erg belangrijk tijdens de jeugd. Iedereen kan altijd nog zelf beslissen in New York te willen (op)groeien of elders.

Contrasten

Van IJsland naar New York met Boston als tussenstop, hoe groot willen we de contrasten hebben? We gingen van totale rust naar complete chaos, en dat binnen twee weken. Zoals ik al eerder aangaf, houden we zeker van contrasten. Letterlijke – tussen steden en gebieden – en meer figuurlijke zoals hoe wij ergens op reageren. Zo kunnen we ontdekken, vergelijken waar we ons fijn(er) bij voelen en leren we verschillen opmerken en geschiedenis opsnuiven: hoe, wat, waarom, wanneer?

En dan te bedenken dat deze grote miljoenenstad ooit Nederlands was en dat we New Amsterdam destijds inruilden om de handel van grondstoffen. Een heel klein stukje Holland kunnen we nog wel proeven, met verwijzingen in New York als Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem) en Wallstreet (de Walstraat).

Binnenkort een blog over de highlights in New York. Wat mag je zeker niet missen, hoe kom je er en wat kun je (met een klein budget) allemaal doen? Je leest het natuurlijk hier! Tot dan volg je ons natuurlijk via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

Comments are closed.