#006: twijfels
16/07/2017
IJsland: highlights deel 2
26/07/2017
Laat alles zien

Rivier met prachtige vergezichten bij de indrukwekkende waterval Háifoss

IJsland is een prachtig land. Steeds meer toeristen nemen een kijkje in het land van de vikingen. Steeds meer mensen proeven, ruiken, voelen en zien het land. Eerder schreef ik al een blog over de bestemming IJsland en onze persoonlijke bevindingen. Check ‘m om te ontdekken wat onze gevoelens bij het land zijn en welke ervaringen we allemaal hebben opgedaan. Ook vind je mooie foto’s, tips en tricks over wat (niet) te doen, over hidden treasures en praktische zaken. Toch vind ik het ook belangrijk te beschrijven wat we hebben gedaan waardoor we die bevindingen ontdekten en wat zeker de moeite waard is wanneer je afreist naar het unieke land.

iedereen houdt van de magie van het land.

Nu wij er zijn geweest krijgen we steeds meer advertenties, filmpjes en informatie over IJsland via Social Media kanalen. Logisch, na al die locaties die via onze telefoons zichtbaar waren. Maar ook valt het natuurlijk meer op en interesseert het ons veel meer. Gaaf is dan dat er zoveel bekend voorkomt in zo’n filmpje. Tig reacties eronder van mensen die wensen ooit naar IJsland af te reizen en reizigers die er (net) zijn geweest delen hun bevindingen. Eén ding komt telkens overeen: iedereen houdt van de magie van het land. En dat geldt ook voor ons. Ondanks de kosten zouden we zo weer een reis boeken naar het prachtige eiland. Maar dan in de tijd van het Noorderlicht (oktober – maart).

Geen verplichtingen

Wat je wel en niet moet doen hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je onze lijst met hoogtepunten niet helemaal afwerkt en je hoeft ook niet teleurgesteld te zijn als je niet aan al mijn beschreven punten toekomt, want je zult zelf genoeg ontdekken als je gaat. Algemene en interessante feiten en onze highlights zijn wellicht interessant voor je als je naar IJsland gaat – of nog overtuigd moet worden. Of je kunt via deze informatie van te voren al bepalen dat IJsland voor jou waarschijnlijk over te slaan is.

Let op: voor ons was het maken van een roadtrip iets anders dan normaal. Omdat wij dit niet als ‘enige week vakantie’ hebben, maar aan het begin stonden van onze wereldreis. Buiten het rijden om was het ook veel beseffen dat dit het eerste was van vele dingen die we zullen gaan zien, ervaren en doen.

Reykjavik

Hoofdstad van IJsland • ong. 120.000 inwoners • 50 km van de internationale luchthaven Keflavik • hippe en moderne stad, maar ademt geschiedenis • down to earth, letterlijk. Er is geen interessante skyline, maar ontzettend veel laagbouw. Gewoon. Omdat er ruimte is en IJslanders niet zo nodig hoeven te pochen met een interessante wolkenkrabber.

Onderstaand schrijf ik vanuit het oogpunt dat je vanuit Reykjavik reist.


Laugavegur, de hoofdstraat van Reykjavik

8 dagen IJsland – vol hoogtepunten

In ruim een week kun je met een huurauto zo’n beetje Zuid-IJsland zien en ervaren. Maar pas op: er is zoveel om van te genieten, dat je niet te snel moet willen gaan. Het is realistisch in 1 week te rijden van Reykjavik naar Höfn. Maar dat deden wij niet. We namen iets meer de tijd per locatie en hebben niet de hele zuidkust afgevinkt. Er moet immers voldoende overblijven om voor terug te komen naar IJsland. Er zijn zoveel hoogtepunten door ons beleefd, dat ik deze in 2 delen verwerk.

1 – Weg 32 en 26 | Vulkaan Hekla, watervallen, een vikingdorp en filmlocatie Game of Thrones

Een poosje na de stad Selfoss en iets voor Hella rijd je vanaf ringweg 1 weg 26 op. Voor ons was dit een paar kilometers om naar ons volgende adres, maar we besloten deze weg mee te pakken omdat we inmiddels wisten dat rijden een ervaring op zich was. Ze zeggen niet voor niets: ‘always take the scenic route.’ Inderdaad, het was een weg vol prachtige vergezichten, haarspeldbochten en andere geweldige omgevingen. Je rijdt een stuk langs de vulkaan Hekla en draait op gegeven moment weg van dit wonder om aan de andere kant van de weg deze later terug te zien.

‘always take the scenic route.’

We ontdekten hier prachtige watervallen, een deels gereconstrueerd Vikinghuis (wat er sowieso nog over was na de grote uitbarsting van vulkaan Hekla in 2000), een filmlocatie van de serie Game of Thrones en een prachtig uitzicht op de vulkaan Hekla na beklimming van een kleine berg. Die hadden we allemaal gemist als we gewoon rijden tot we bij de bestemming zijn. Op booking.com moet je altijd aangeven hoe laat je verwacht aan te komen, maar ja. Er kunnen tig situaties zijn waardoor je later bent, toch? En laat dit nu een heel erg leuke zijn om iets na verwachte aankomsttijd bij het volgende Guesthouse aan te komen.


Vulkaan Hekla op de achtergrond – deel van een filmlocatie van Game of Thrones

2 – Vulkanische geschiedenis en wonderen

De eerste dagen hadden we geen idee tegen welke prachtige berg we aan reden, waar we tegenaan zaten te kijken. Het bleek niets minder dan de vulkaan Hekla, de grootste, meest actieve en bekendste vulkaan van IJsland. Momenteel wordt al een jaar gespeculeerd over de volgende uitbarsting, want ze is inmiddels maar liefst 7 jaar ‘over tijd’. De vulkaan barstte gemiddeld elke 10 jaar uit. Experts geven, sinds juni 2016, aan dat Hekla momenteel veel magma verzamelt en een eventuele uitbarsting zit er dus aan te komen. Maar voor alsnog blijft dat afwachten.

Misschien herinner je je de situatie van 7 jaar geleden waar ook wij in grote delen van Europa last van ondervonden? In 2010 barstte de vulkaan Eyjafjallajökull uit en honderden vluchten in en naar Europa werden geannuleerd door de enorme aswolk. De verwachting van een volgende uitbarsting is een kleinere aswolk, maar het blijft spannend tot er daadwerkelijk vuur wordt gespuwd.


Deze plek is iconisch: helemaal onder het as na de uitbarsting van vulkaan Eyjafjallajökull (op de achtergrond) in 2010

Vroeger – in de Middeleeuwen – werd geloofd dat een vulkaan de toegang naar de hel was. Elke keer bij een uitbarsting of hoorbaar gerommel door het lava stond er ook iets groots te gebeuren. Zeer interessant dat uit een prachtig natuurwonder (met kans op niet zulke prachtige gevolgen) zo’n sterk (bij)geloof kan ontstaan. Begrijpelijk is dan ook dat een vulkaan (vooral de Hekla) altijd werd gevreesd door het volk. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en wat de consequenties zullen zijn. Net nadat delen van Zuid-IJsland bewoond waren, vond er een uitbarsting plaats.

3 – Watervallen Gjáin (en vallei), Hjálparfoss, Háifoss en vikingdorp Stöng.

Allemaal op weg 32, die links doorgaat vanaf weg 26 – die rechts overgaat in F26 (F is een slechte weg) -, bijna op steenworp afstand van elkaar. Vanaf Reykjavik gezien kom je rechts eerst Hjálparfoss tegen, deze waterval kun je bijna aanraken. Zo prachtig. Wel helemaal verborgen, vanaf de weg zie je helemaal niks. Ook geen auto’s of parkeerplaatsen. Rijd een stukje, net voor een brug, om wat heuvels en door enkele kuilen en je komt vanzelf bij dit pareltje.
Wat je daarna links aantreft, is een deels gereconstrueerd (zoals aangegeven bij punt 1) vikinghuis: Stöng. Met informatie over de Deense viking die er huisvestte. Wij liepen eromheen en gluurden door je ingezette raampjes van alle kanten naar binnen, er is een plattegrond zodat je kunt zien wie waar leefde. Familie, werknemers, dieren en voorraad onder één dak. Je kunt hier paardrijden en genieten van mooie vergezichten als je een stukje het wandelpad volgt naar boven. Het is een relatief korte tocht, maar wij deden dit met de auto. Je komt uit bij de volgende verrassing. Een heuse vallei: Gjáin. Bij aankomst zie je’m van bovenaf, het lijkt net een hobbitdorp, werkelijk. De toeristen die er zijn lijken klein, omdat je neerkijkt op de vallei en dat bevestigt het beeld alleen maar. Je daalt een stukje via traptredes en via bruggetjes en smalle wandelpaden kun je alle hoeken ontdekken. Grotten, een vallei met knalblauw water, gestapelde steenblokken en een waterval die aftakt in kleine beekjes. Mensen vullen hun flessen water met het pure IJslandse water en genieten van prachtige uitzichten. Door de verschillende hoekjes en paadjes krijg je het sowieso voor elkaar om je alleen te wanen in deze prachtige omgeving.


Waterval Hjálparfoss – Waterval Háifoss – Vallei Gjáin

Dan is er – een stukje rijden verder of een wandeltocht vanaf Stöng van zo’n 5-6 uur – nog een prachtige locatie die je zeker niet wilt missen: waterval Háifoss. Eén van de hoogste watervallen van IJsland, een prachtig gezicht. Een diepe kloof verwijderd van beeldschone natuur met wederom helder gletsjerwater. Gewoon zitten, kijken, voelen, ervaren en genieten. Het is ook mogelijk dit met een helikoptervlucht te doen, je vliegt dan over de waterval en boven de vallei (zie hoofdafbeelding van deze blog) om daarna te landen en het imposante beeld te aanschouwen.

Jeetje, dit punt is eigenlijk te groot om als een enkel hoogtepunt aan te geven. Maar doordat het in 1 dag te bezoeken is en door de geringe afstand, verzamelde ik het toch tot één groot hoogtepunt. Je kijkt je ogen uit. Tip om in de buurt te verblijven: Guesthouse Árnes. Dicht in de buurt van al deze bezienswaardigheden, heeft een naastgelegen zwembad, een geweldige hostess en vanaf hier zijn veel uitstapjes te doen naar: bovenstaande, museum Arnes (veel historie en natuur), Landmannalaugar (regenboogbergen) en Nationaal Park Fjallabak en er is bij de oprit van de gemeenschap een tankstation voor je dagelijkse bakje koffie, een hamburgermenu, kleine boodschapjes en uiteraard benzine.

Je kijkt je ogen uit.

4 – De Golden Circle


Waterval Gullfoss – Geysir – Krater Kerid

Uiteraard niet te ontbreken in onze hoogtepunten. De welbekende Golden Circle van IJsland, met de prachtige waterval Gullfoss, de krater Kerid die gevuld is met helderblauw water, het nationaal park Þingvellir (Þ spreek je uit als th) en Geysir (met Strokkur als actieve geiser). Deze bezienswaardigheden staan duidelijk aangegeven. We logeerden een nachtje aan de Golden Circle om optimaal te genieten van parels rondom het Þingvallavatn meer. Ook hadden we zo de mogelijkheid ’s avonds te genieten van het nationaal park en hoefden we niet alles overdag te doen wanneer het het drukst is. Het nationaal park is een hoogtepunt op zichzelf: er is letterlijk veel geschiedenis geschreven en IJsland drijft hier per jaar zo’n 2 centimeter uit elkaar doordat de tektonische platen van Eurazië en Noord-Amerika schoksgewijs uit elkaar bewegen. Tussen die kloof is op sommige plekken een vlakte zodat de akoestiek bij belangrijke bijeenkomsten goed was en hoorbaar voor alle mensen en op andere plekken is de kloof gevuld met geweldig helder water, diep vanuit ondergrondse waterbronnen. Het water is gedurende het hele jaar zo’n 3 ºC. In deze link met bronnen vind je veel meer interessante informatie en geschiedenis over het park. De foto’s van dit unieke wonder hieronder zijn gemaakt rond 23:00 uur. Zo krijg je een beeld hoe helder het ’s avonds was in IJsland, zelfs met bewolking.


Doe een wens als je je muntje volgt tot de bodem – Helder water tussen de zichtbare tektonische platen – Kloof zichtbaar bij waterval Öxará

Volgende week komt deel 2 van onze highlights in IJsland. Zoals je ziet zijn het er veel te veel om in één keer te beschrijven en uit te beelden met foto’s. Blijf intussen op de hoogte van onze huidige avonturen en vergeet niet volgende week om dezelfde tijd IJsland: highlights deel 2 te checken!

Ons volgen op onze ontdekkingstocht over de wereld en door het leven doe je natuurlijk via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *