IJsland: highlights deel 1
19/07/2017
#007: de reizende toerist
02/08/2017
Laat alles zien

Een basaltzuil aan het gitzwarte strand van Vîk.

“All magic comes with a price” – Rumpelstiltskin

IJsland is magisch. En IJsland is duur. Voor wie het sprookje van Repelsteeltje kent is de prijs wel erg hoog tegenover de magie die je mag ontvangen. In IJsland is dat niet het geval: de kosten zijn alle natuurlijke wonders die je tegenkomt meer dan waard tijdens een (rond)reis in het land van de Vikingen. Het moge duidelijk zijn dat de prijs – helaas – geen hoogtepunt is van onze reis. De rest daarentegen…

Je hebt de titel trouwens goed gelezen, hoor. Dit is deel 2 van de highlights over IJsland. Er waren zoveel hoogtepunten, dat deze onmogelijk in 1 blog passen. Vandaar dat we deze week komen met een tweede. Vorige week had ik het over de volgende highlights:

1 – Weg 32 en 26 | Vulkaan Hekla, watervallen, een vikingdorp en filmlocatie Game of Thrones
Hoe je deze wegen rijdt, informatie over de vulkaan Hekla en waar scenes opgenomen zijn van de hitserie Game of Thrones.
2 – Vulkanische geschiedenis en wonderen
Meer informatie over vulkanen en gevolgen voor de mensen en zelfs voor grote delen van Europa.
3 – Watervallen Gjáin (en vallei), Hjálparfoss, Háifoss en vikingdorp Stöng
Prachtige valleien en watervallen. Als je op zoek bent naar rust, vind je die sowieso bij één van deze bijzondere plekken. We maakten hele mooie foto’s en genoten van de natuur.
4 – De Golden Circle
Uiteraard niet te ontbreken in onze hoogtepunten. De plekken langs de Golden Circle. Geysir, waterval Gullfoss, vulkaankrater Kerid en het prachtige nationaal Park Thingvellir.


Filmlocatie Game of Thrones – Vulkaan Eyjafjallajökull – Vallei Gjáin – Nationaal park Thingvellir

Hier kun je (nogmaals) bovenstaande hoogtepunten lezen. Hieronder maak ik de lijst compleet met de volgende hoogtepunten:

5 – Tijd van het jaar: juni 2017 in ons geval

Maar een klein nadeel aan dit hoogtepunt: we hadden geen kans op het Noorderlicht. Maar in juni is het zo goed als 24 uur licht in IJsland en dat doet de kans voor (toeristische) attracties en natuurlijke wonderen te bekijken wanneer we maar willen. Na het eten nog lekker een rondje rijden om kleine bezienswaardigheden letterlijk in een ander licht te zien, zonder andere mensen.

Natuurlijk willen we de Aurora Borealis ooit nog eens ervaren.

Regelmatig hadden we de omgeving helemaal voor onszelf. Dat was een heel grote plus. We hadden enorm geluk met het weer. Er stond aardig veel wind, maar we hadden veel zon en sporadisch een korte regenbui. Natuurlijk willen we de Aurora Borealis ooit nog eens ervaren. Maar 24 uur daglicht in IJsland is ook erg bijzonder om mee te maken. Grootste pluspunt is dus het kunnen bezoeken van bezienswaardigheden tot diep in de nacht. Pas op dat je ritme niet helemaal een ommekeer maakt, dat is zonde wanneer je teveel bij moet komen tijdens de dag, maar ’s avonds na het eten opnieuw eropuit trekken om andere, of dezelfde, bezienswaardigheden te zien in een ander perspectief is een unieke ervaring.

Foto’s die we ’s avonds maakten:


Rond 23:00 uur zo helder – In een grot klimmen en genieten – Prachtige en krachtige waterval – Zonsondergang, rond 00:30 uur. Wauw.

Een dingetje is, wanneer je gevoelig bent voor licht en geluid, dat je in slaap moet zien te komen met een slaapmasker en oordoppen. De vogels blijven natuurlijk doorfluiten en het licht komt – zonder goed verduisterende raambekleding – altijd je kamer binnen. Het geeft energie, maar kan je ritme ook omgooien. Als ik reis kan ik sowieso niet zonder masker en doppen, dus die kwamen ook hier goed van pas. Absoluut geen nadeel, wel een gratis tip.

6 – De omgeving

Je zult versteld staan tegen te komen wat in die kleuren zichtbaar wordt.

Kijk gewoon rond tijdens het rijden en het wandelen en geniet. Als je rijdt zie je elke 10 minuten een ander landschap verschijnen. Het lijkt alsof je via de maan in de Schotse Hooglanden komt en van Noord-Scandinavië zo de Zwitserse Alpen in gaat. En dit allemaal in Zuid-IJsland. Een verlaten tractor staat te wachten totdat de boer weer zin en tijd heeft te oogsten en de dieren genieten van ultieme natuur met voldoende water en gras voor tijden. Wat een leven om hier te zijn en dit alles te ontdekken. Let eens een dag lang alleen op de kleur geel, of rood, of blauw. Je zult versteld staan tegen te komen wat in die kleuren zichtbaar wordt. Niet alleen de overweldigende natuurlijke wonderen zoals watervallen zijn de moeite waard. Ook gewoon de omgeving in je opnemen is avontuur genoeg voor als je een lange weg te gaan hebt naar je volgende bestemming. Geluk is eigenlijk dat je slechts 90 km/u mag rijden. Dit is een tempo waardoor je nog steeds maximaal kunt genieten van alles wat je onderweg tegenkomt. En zo kun je ook snel schakelen en afremmen voor eventueel overstekende schapen, paarden of koeien.

7 – De geschiedenis van IJsland

Eigenlijk een indirect hoogtepunt, maar vandaag de dag nergens zo goed zichtbaar als in IJsland. Houd je van lezen? Ik neem aan van wel, wanneer je dit leest. Neem dan ook even de tijd om je te verdiepen in de geschiedenis van IJsland. Deze is nu nog steeds voelbaar. Regelmatig, wanneer we onderweg waren, vertelde Jeroen mij een heel uitgebreid verhaal over bijvoorbeeld het ontstaan van regels en wetten in IJsland, de komst van de vikingen en dat het land ooit gesticht is door een Noor. In gedachten zagen we dan in de omgeving waar we reden, de vikingen veroveren en de mensen settelen aan de voet van een berg. Wist je dat IJsland zoals wij het vandaag kennen pas nog z’n 70-jarige onafhankelijkheid vierde? IJsland werd pas echt onafhankelijk op 17 juni 1944, daarvoor viel het nog onder Deens bestuur.

Stel je de geschiedenis van IJsland voor als de rivieren die door het land stromen, tot diep in de aderen. De ene rivier is groter en bekender dan de ander, maar ze zijn allemaal net zo bijzonder en het is het zeker waard de onbekendere te ontdekken en te voelen.

8 – (De route naar) Vík í Mýrdal, de zuidelijkste plaats van IJsland

En dat is niet alles, zoals je inmiddels via mijn verhaal gewend bent van IJsland. Want voordat je bij het zuidelijkste puntje aankomt – vanuit Reykjavik -, heb je al meerdere wonderen gezien. Zoals een bekende en zeer populaire waterval Seljalandsfoss waar je achterlangs kunt lopen. Zorg dat je niet alleen deze toeristische trekpleister bekijkt, maar wandel zeker verder. Je ziet dan nog een waterval, de Gljúfrabúi, waar je naar boven kunt klimmen én waar je beneden bij kunt komen. Deze is uiteraard veel rustiger dan die grote vooraan. En opnieuw waan je je in een uniek deel van IJsland. Dan is er vlakbij een nog grotere waterval, de Skógafoss die met onvoorstelbare kracht water naar beneden dondert. Spaar een beetje energie voor deze klim, deze is pittig voor je kuiten. Boven gekomen bij de waterval kun je kiezen voor nog een hele wandeling over bergtoppen en deze zullen je opnieuw brengen naar – letterlijk – nieuwe hoogtepunten bovenop de top. Je kunt ook genieten van het uitzicht door heerlijk weg te kruipen in het hoge gras met het rustgevende geluid – en soms wat nevel – van de waterval vlak naast je.

Dit is ook de route waar je de vulkaan Eyjafjallajökull ziet, zoals ik beschreef bij de vorige hoogtepunten met daarvoor die prachtige witte boerderij die ooit onder de as zat. Je komt uit bij de zwarte stranden en de puntige sculpturen aan het strand bij het plaatsje Vík í Mýrdal. Het plaatsje zelf heeft ‘slechts’ 300 inwoners, maar is de belangrijkste plaats in de regio. Mede door de toeristische aantrekking en van oudsher is het een belangrijke handelsplaats. De 66-meter hoge basaltzuilen Reynisdrangar die je hieronder in de middelste foto ziet, kent een mythe: het zijn versteende trollen die probeerden schip aan wal te trekken en zijn verrast door ’s ochtends eerste zonnestralen. Voor vogelliefhebbers ook een prachtige plek: als je aan de andere kant van de berg Reynisfjall op het zwarte strand loopt, loop je zomers de kans papegaaiduikers te spotten.

Buiten het zuidelijkste plaatsje is er ook het zuidelijkste punt: Dyrhólaey. Omdat het gewicht van het land afneemt doordat IJsland minder bedekt is met gletsjers, is een gat in een rots zichtbaar geworden dat door de zee zo gesleten is. De vertaling van Dyrhólaey is ook letterlijk: ‘deurgat’. Vanaf een – niet te missen – steil weggetje vlak voor het zuidelijkste punt, heb je het allermooiste uitzicht op de rotsformaties en kijk je in de verte uit over de ‘Eagle Rock’ en richting de puntige rotsen bij Vík.

Voor alles – behalve de Golden Circle – geldt: let goed op, voor je het weet rijd je een parel voorbij. Zie je een auto op een afgelegen weggetje rijden? Neem het risico en rijd erachteraan. Voor je het weet kom je om de hoek, achter de berg of zelfs halverwege die berg een prachtige hidden treasure tegen en het is zeker de moeite waard dit te onderzoeken. Zolang je niet van de gebaande paden afgaat, want dat mag niet in IJsland, leiden de weggetjes meestal ergens heen. Soms kom je bordjes tegen waaraan je kunt zien dat het om een dorpje of enkele huishoudens bij elkaar gaat, maar meestal leidt zo’n weg je naar de meest prachtige stukken IJsland. Geniet!

De geschiedenis van IJsland is nog steeds voelbaar.

Een – letterlijk – heel klein nadeel: de kleine vliegjes. Heel veel vliegjes. Houd je mond dicht en je ogen bedekt als je bezienswaardigheden bezoekt, want ze zijn overal. Dit letterlijk klein dingetje is zeker te overzien als je je ogen weer eens uitkijkt voor de zoveelste keer, maar bij deze willen we je toch voorbereiden. Ze zijn overal. En ze volgen je.

Lees hier ons eerste deel van de hoogtepunten in IJsland terug.

Ons volgen op onze ontdekkingstocht over de wereld en door het leven doe je natuurlijk via Facebook, Instagram en Reistaal.nl. En reis, ontdek en leef met ons mee.

2 Comments

  1. Arjan schreef:

    Het is net een mooi boek !! Je hebt het verkeerde vak gekozen meid , je zou Floortje Dessing zo kunnen vervangen .

    Heel veel plezier nog groetjes Arjan en Renate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *